Skremmer vekk tjuvene

Kiosken Rando Spill i Skien har vært plaget av innbrud i lang tid. En plakat i ruta har satt en foreløpig stopper for problemene.

Plakat

Denne plakaten skremmer innbruddstjuver fra Rando Spill i Skien.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Innbruddsforsøk

Døra på kiosken bærer preg av gjentatte innbruddsforsøk.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– For tre uker siden satte jeg opp denne plakaten. Etter det har tjuvene holdt seg unna, sier kioskansatt Goran Alikhani.

Alikhani vil ikke bli tatt bilde av, men sier at han er svært fornøyd med at plakaten har vist seg å være effektiv.

Mye bryderi

Han har opplevd mange innbrudd og innbruddsforsøk i kiosken de siste åra, og frustrasjonen har vokst seg større og større. Han er irritert på innbruddstjuvene.

– Det er ingen store verdier å få tak i for tjuvene, men det lager mye ekstra arbeid og store ekstrakostnader for oss å erstatte ei knust rute eller å bytte lås, sier Alikhani.

Han har sendt flere anmeldelser til politiet, men tjuvene har hatt en tendens til å komme tilbake.

Rando Spill

Denne kiosken har vært plaget av mange innbrudd over lengre tid.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Skaper oppmerksomhet

Han har fått mye respons av kunder og naboer som har sett plakaten. Han tror den økte oppmerksomheten gjør at det ikke har vært innbruddsforsøk de siste ukene.

– Nå er folk klar over at det har vært mye trøbbel her, og folk følger ekstra godt med. Jeg har i tillegg en anelse om hvem tjuvene er, og plakaten fungerer som en tydelig beskjed til dem.

Stasjonsjef

Stasjonssjef ved Grenland Politistasjon, Tor Egil Syvertsen synes tiltaket er kreativt.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Kreativt tiltak

Opprinnelig satte Alikhani opp en annen plakat , men den fikk han beskjed om å fjerne av politiet, på grunn av for grovt innhold.

Stasjonssjef ved Grenland Politistasjon, Tor Egil Syvertsen synes tiltaket med en plakat i ruta er kreativt. Han advarer allikevel mot at folk tar loven i egne hender, og ber folk som er utsatt for innbrudd eller innbruddsforsøk ta kontakt med politiet.

– Det er bra at plakaten virker avskrekkende på forbrytere. Men dersom plakaten kommer med trusler om selvtekt er det helt uakseptabelt å henge den opp. Selvtekt er ulovlig, sier Syvertsen.

God virkning

Alikhani vil ikke uten videre oppfordre andre kiosker som sliter med innbrudd til å gjøre det samme som han, men han er glad for at tiltaket har hatt ønsket effekt.

– Det har fungert godt for oss, men hva som fungerer andre steder vet jeg ikke, avslutter Alikhani.