Hopp til innhold

Skolestart er høysesong for lus

SKIEN (NRK) Her er flere enkle råd til foreldre for å bekjempe lus etter ferien.

Advarer mot lus

ADVARSEL: Foreldre bes om å sjekke barna for lus.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Hver dag før jeg skal legge meg, sjekker de etter lus, sier 10 år gamle Herman Follhaug i Skien.

Han unner ingen å få lus.

Herman Follhaug

Herman Follhaug sier foreldrene er flinke til å sjekke hodet hans for lus. -Hver kveld sjekker de hvordan det ligger an, sier 10-åringen.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Noen ganger føles det rart å ha sånne kryp i håret. Jeg har hatt det én gang, i barnehagen, sier 10-åringen.

Kollektiv aksjon

Foreldrene hans gjør en grundig jobb for å holde sønnens hode lusefritt. Og det bør andre foreldre også passe på, spesielt nå.

Forsker Bjørn Arne Rukke på avdeling for skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet sier at de ønsker en kollektiv aksjon i forbindelse med skolestart.

– I ferier og slikt er man ute og reiser, og da kommer man i kontakt med andre personer enn man gjør ellers, sier han.

Maybritt Dahl

Maybritt Dahl er rektor på Klevstrand skole i Porsgrunn. Hun ber foreldre og barn om å sjekke seg for lus.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Og det at man kommer i kontakt med personer og har hodene tett inntil hverandre, er det som er smittemåten for hodelus. De krabber raskt over fra et hårstrå på en persons hode til et hårstrå på et annet hode.

Advarer foreldre

På Klevstrand skole i Porsgrunn er rektor Maybritt Dahl i full gang med å informere og advare foreldrene.

Hun sender nå ut informasjon der foreldrene blir gjort oppmerksomme på hvordan lus smitter, hvordan de kan oppdage det og hvordan de kan behandle det.

– Høsten er en typisk oppblomstringstid for lus, og vi ser at det er mange elever som får det i disse tidene. Ved å informere får vi kanskje bukt med det litt tidligere.

Enkle råd

Rukke på Folkehelseinstituttet har flere enkle råd til foreldre for å bekjempe lus.

– Det som er viktig er å bruke riktig utstyr. Det er en lusekam, som har bare et lite mellomrom mellom tennene i kammen. Da skal man gre grundig fra hodebunnen og ut over hårstråene. Man grer seg systematisk gjennom håret og prøver å finne hodelusene som kan være der.

Det er tre hovedmåter man kan behandle hodelus på, sier Rukke.

  • – Det de fleste velger er en lusebehandling. Man kan kjøpe lusemiddel på apoteket, og da er det spesielt lusemidler som inneholder dimetikon som har vist seg å være effektivt og er enkle å bruke. Slike behandlinger skal man gjøre to ganger.
  • – Det man også kan gjøre, som er noe mer arbeidskrevende, er å systematisk gre med lusekam annenhver dag i to til tre uker. Hvis man er god til å gre, skal man klare å gre ut det som er av lus i håret.
  • – Den tredje behandlingsmåten er å klippe håret kortere enn en halv centimeter. Er det så kort kan ikke hodelus leve der over lang tid.