– Det blir et flott arrangement på lørdag, med kulturelle og historiske innslag, i tillegg til at vi skal grille en hel hjort og kose oss med mat og prat, sier Hans Olav Lahus, styreleder gjennom de siste 16 åra.
Han gleder seg til jubileumsfesten for en av de mest tradisjonsrike arbeidsplassene i Sauherad, som har sikra god tilvekst i skogene i Telemark i hundre år.
Slik ser en granplante ut når den er klar til å plantes ut i skogen. Hvert år produseres mer enn to millioner slike på Gvarv.
Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK– Det er klart det blir spesielt å fylle 100 år. Det er mange som vil være med på festen, så det gleder vi oss til, sier Lahus.
To millioner planter
De siste åra har det blitt levert over to millioner granplanter fra planteskolen på Gvarv, klare til planting i hele fylket.
– Vi er opptatt av å levere kvalitet, og gode planter gir de beste forutsetningene for en fin skog, sier Lahus, som får støtte av daglig leder Ingunn Høibø, og driftssjef Rune Eika.
Eika forteller at plantene blir passa godt på, og garanterer at plantene vil bli fine grantrær om en generasjon eller to.
– Vi er nøye med sorteringa av plantene, og ved blant annet vanning og gjødsling sørger vi for at næringsinnholdet er slik det skal være, for at plantene trives når de blir planta ut i skogen.
Les også:
Sauherads største arbeidsplass
Toppåra for skogplanting var på 1950 og 60-tallet. Da leverte skogplanteskolen på Gvarv omtrent dobbelt så mange planter som i dag, og var den største arbeidsplassen i kommunen.
På skogplanteskolen ligger også Norges lengste tre. Kvisla-grana til venstre er hele 46,8 meter lang, og har en masse på 8,3 kubikkmeter.
Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK– På den tida var det over 80 mennesker på lønningslista, og det var den største arbeidsplassen i kommunen i flere år.
Færre som planter skog, og mer moderne arbeidsmetoder har gjort at dagens bemanning består av tre faste ansatte, sier daglig leder Ingunn Høibø.
– Så leier vi inn opp mot 15 sesongarbeidere ved behov, fortsetter hun.
Fortsatt planteskole om 100 år
Avtroppende styreleder Lahus ser behovet for en planteskole på Gvarv også i framtida.
– Jeg er såpass optimistisk at jeg tror det vil være planteskole her i framtida også. Vi ligger midt i fylket, leverer gode produkter, og driver på en økonomisk sunn måte, og behovet for skog og tømmer vil alltid være til stede, sier Lahus.
Daglig leder Høibø er også optimistisk, men har vanskelig for å se for seg hvordan drifta vil se ut om 100 år.
– Utviklinga når det gjelder maskiner og andre hjelpemidler har vært stor bare de siste årene, og den vil nok fortsette, så det blir spennende å se, avslutter Høibø, som i likhet med de andre gleder seg til 100-års fest på lørdag.