Skate-gründer til topps i USA

– Jeg har solgt nærmere 200 brett i 13 ulike land, sier Johannes Beck (21). Han har utviklet et skateboard med elektromotor.

Johannes Beck har utviklet et elektrisk brett

Flyttet til USA for å utvikle brettet

– Det vil komme 30 brett til Norge i midten av juli og 70 nye til USA, sier Johannes Beck (21) og påpeker at to butikker i Los Angeles allerede selger «MelonBoard».

Den unge gründeren demonstrerer brettet med en selvsikker holdning.

– Det vi har i hånden er en fjernkontroll som styrer gass og brems. Du har cruisekontroll og to bremsesystemer. Dersom det ene svikter, har du et som kan «backe-up».

Han trykker på kontrollen og peker mot brettet «MelonBoard», som står for My Electric Longboard. Det piper et par ganger så sparker hjulene fra.

Student i California

Den unge 21-åringen kommer fra Nøtterøy, men flyttet ned til California i USA for halvannet år siden for å utvikle skateboardet sitt. Samtidig som han jobber med bedriften studerer han markedsføring.

– Det har vært veldig tøft å kombinere både skole på fulltid og i tillegg kjøre dette selskapet både i Norge og i USA. Det er mye for en 21-åring, forteller Beck.

Men hardt arbeid lønner seg.

Vant gründer-konkurranse

I april gikk han av med seieren under den anerkjente konkurransen for nyetablerte entreprenører New Venture Challenge 2016 i USA. Konkurransen arrangeres hvert år med den hensikt å finne talentfulle unge entreprenører.

– Det var veldig gøy å vinne! Jeg var med første gangen jeg kom til USA og gikk av med en fjerdeplass. Det var så tøft at jeg ikke hadde noen planer om å være med i år, avslører Beck.

Men så ombestemte han seg fire timer før fristen og skrev en forretningsplan på 20 sider.

– Jeg ble trukket ut blant de ti beste og til slutt så vant jeg det hele.

Regelverk under høring

Kurt Ottesen

USIKKERT: Kurt Ottesen påpeker at det har vært dobbeltreguleringer innen rullebrettlovgivningen i Norge. – Forskrift om rullebrett fra 1989 skal opp til høring. Den er foreslått opphevet, sier han.

Foto: Privat

«MelonBoard» kan kjøre opp imot 30 km/t med en rekkevidde på 30 kilometer per ladning.

Ifølge Kurt Ottesen, rådgiver i Vegdirektoratet, er det ikke tillatt å kjøre på et skateboard med en fart på 30 km/t i Norge.

– Et motorisert rullebrett faller ikke inn i noen av kjøretøygruppene som har spesielle regler, som for eksempel leketøy, rullestol eller ståhjuling. Rullebrettet vil derfor havne i kategorien moped og dermed måtte oppfylle en rekke tekniske krav, blant annet til bremser og lys, sier Ottesen.

Vegdirektoratet er nå i gang med å utarbeide et nytt regelverk som skal gjelde for alle små elektriske kjøretøy innenfor en nærmere angitt lengde, bredde og vekt.

– Det vil være et krav at kjøretøyets hastighet er sperret på 20 km/t eller mindre. De nye reglene vil trolig være på plass til neste vår.