Hopp til innhold

Skal minnes drepte i trafikken

Anne Tarasenko vil snakke om hvordan det har vært å miste sønnen i trafikken under årets Lys til ettertanke-aksjon.

Anne Tarasenko

BILDEMINNE: – Jeg kan ikke ha bildene hengende i stua, for det blir litt for påtrengende på folk. Så jeg har hengt han her, sier Anne Tarasenko om sønnen Christer Tarasenko. Han omkom i en motorsykkelulykke bare 21 år gammel.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Førstkommende søndag, 8. januar, arrangeres årets Lys til ettertanke-aksjon for å minnes alle som døde eller ble skadet i trafikken i Vestfold i 2016.

Markeringen skal også vise støtte til alle som har opplevd en trafikkulykke på nært hold.

Pårørende Anne Tarasenko er en av flere som skal holde tale under minnemarkeringen. Hun mistet sønnen, 21 år gamle Christer Tarasenko, i en motorsykkelulykke i april 2015.

– Jeg skal snakke litt om hva det gjør med meg som person å miste et barn på en sånn brutal og tragisk måte og litt om hvordan det er å leve med sorgen, sier Tarasenko.

Omkom i en motorsykkelulykke

Christer og kameraten, Kristian Larsen, kjørte motorsykkel da trafikkulykken skjedde ved Såner i Vestby. I en front-mot-front kollisjon mellom motorsykkelen og en personbil, mistet begge to livet.

Anne Tarasenko hadde akkurat startet på en nattevakt da politiet ringte.

Politiet i Follo sa at de ville snakke med meg. Jeg var litt reservert og forstod ikke. «Har det hendt barnet mitt noe?» spør jeg. Ja, det hadde det. Jeg startet å ringe panisk til alle barna mine. Så ser jeg presten stå i døra. «Ikke Christer, vær så snill, ikke Christer», ber jeg. Jo, sa han. Og etter det, så husker jeg ingenting. Absolutt ingenting.

Anne Tarasenko

Siden sønnens død har det gått nøyaktig 20 måneder, forteller Tarasenko.

På minnemarkeringen vil hun snakke om at de pårørende blir involvert i tragedien for resten av livet.

– Det er så lett å tråkke på gasspedalen og tenke at man kommer fortere frem, men hva tjener man på det? Kanskje et sekund eller to? Det er ingenting. Det er bedre å komme trygt fram. Det vil jeg prate litt om, sier hun.

Anne Tarasenko

FOR UNGDOM: Anne Tarasenko håper at historien vil appellere til ungdom. – Kanskje vil noen tenke at de skal passe på å kjøre pent, selge motorsykkelen sin eller ta mer forholdsregler, sier hun.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Viktig

Mette Magnussen, distriktsleder i Trygg Trafikk, tror at det er veldig viktig at pårørende forteller slike historier.

Mette Magnusen

FÆRRE: I Vestfold var det fem personer som omkom i trafikkulykker. – Det er ikke noe tvil om at trafikkulykkene går ned, men så lenge vi har fem drepte, så er det fem for mye, sier Mette Magnussen, distriktsleder i Trygg Trafikk.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Jeg tror at det er forebyggende overfor andre ungdommer som hører historien. Og jeg tror også at det rører oss i mye sterkere grad enn at vi bare skal se på ulykkene som tall og statistikk. Trafikk, det er noe vi alle er nødt til å forholde oss til. Og det er ikke alle som er så heldige at de kommer hjem igjen, sier Magnussen.

135 mennesker mistet livet på veiene i 2016.

– Det synes jeg at vi skal markere med en sånn stille protest som minnemarkeringen faktisk er.

motorsykkelulykke

ULYKKEN: Trafikkulykken skjedde ved Såner i Vestby 24. april 2015.

Foto: Freddie Larsen / NTB scanpix

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark