Skaden blir stor selv om man ikke blir slått

– Psykisk vold er sannsynligvis mer skadelig og nedbrytende enn fysisk vold, sier psykologspesialist.

ensom

ALVORLIG: Det kan være lett å forveksle psykisk vold med vanlige krangler, men når det blir et mønster i trakassering begynner det å bli alvorlig. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

På Krisesenteret i Vestfold har Heidi Tanum sett at det i flere tilfeller er vanskelig for utsatte å oppfatte at de blir utsatt for psykisk vold fra partner.

Den psykiske volden kommer snikende og kan ofte ligne på vanlige krangler.

– En kvinne opplevde mannen som kjærlig og omsorgsfull fordi han alltid var der og alltid hentet henne, men da hun ble overvåket, kontrollert på tid og ble begrenset i å ha kontakt med vennene sine, skjønte hun at det handlet om å ha kontroll på henne, forteller Heidi Tanum, leder ved Krisesenteret i Vestfold.

– Mister egen verdi

Heidi Tanum.

Heidi Tanum, leder for Krisesenteret i Vestfold

Foto: Amalie Nærø / NRK

Heidi Tanums erfaring er at psykisk vold er vanskelig å oppfatte for dem som utsettes for det.

– Hvis man tar en enkelt episode og tenker at man skal fortelle det til en venninne eller til noen i familien kan det være lett å tenke at «men kjære var det noe? Var det så veldig stort?», sier Tanum.

Men det er når trakasseringen gjentas og varer over tid slik at man mister sin egen stemme og egen verdi at det handler om psykisk vold.

– Det er det når du alltid hører at du er det og det, at du alltid kjenner på det og føler deg liten inne i deg, sier Tanum.

Alvorlige konsekvenser

– Vold, som også inkluderer psykisk vold, er den viktigste grunnen til sykefravær og langtidssykemeldinger hos kvinner i våre vestlige samfunn. Det er kjempedyrt for samfunnene våre, sier Per Isdal, psykologspesialist ved stiftelsen Alternativ til Vold.

Han mener psykisk vold sannsynligvis er mer skadelig og nedbrytende enn fysisk vold. Den psykiske volden er mindre konkret enn den fysiske volden.

– Når man blir kalt ting og får høre at man ikke får til noe, det bryter ned, kanskje i større grad en den fysiske volden. Resultatet er psykiske vansker som angst og depresjon, men man kan også oppleve muskelsmerter, hodepine og utmattelse, sier han.

Mørketall

– Det er nok en del som opplever psykisk vold som kanskje finner det vanskelig å anmelde, sier Hanne Solheim, politiadvokat i Vestfold politidistrikt.

Paragraf 219, som er bestemmelsen i straffeloven om familievold, dekker både fysisk og psykisk vold. Psykisk vold etterforskes av politiet på lik linje som fysisk vold.

Blir man utsatt for psykisk vold er det anbefalt å søke hjelp hos Krisesentrene.

– Det er mange som kommer hit med blåmerker på innsida. De får hjelp i å snakke høyt om det for første gang, forteller Tanum.