Aller siste hjemmekamp for «Guds gave til fotballen»

En 23 år lang karriere nærmer seg slutten for Tommy Svindal Larsen, og søndag spiller han sin aller siste hjemmekamp på Odd Stadion. Men først tar han et oppgjør med «Drillo» og avslører en nakenhemmelighet om «Myggen».

Tommy Svindal Larsen

Tommy Svindal Larsen avslutter snart en lang karriere som fotballspiller

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Tommy Svindal Larsen begynte å leve av toppfotballen som 15-åring, da Odd var i tredjedivisjon. Søndag spiller 38-åringen sin siste hjemmekamp i hjembyen Skien.

– Jeg merker at kroppen tynges litt. Jeg har en del småskader, og det er tøffere å henge med. Unggutta springer forbi meg titt og ofte, sier Svindal Larsen.

Han merker at motivasjonen begynner å svinne. Tommy har måttet prestere hver eneste helg i 23 år. Det å ville være best, er ikke like enkelt lengre.

Tommy Svindal Larsen

Fortsatt er han midtpunktet på treningen, men snart er det slutt

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Kan få sølvmedalje

Odd Grenland gjør en knakende god høstsesong, og har nå sjansen til å ta sølv i serien.

– En gjør seg jo noen tanker. Alle snakker jo om at det er mulig å ta sølv, og med det følger det jo Europacup. Men samtidig er det en fin måte å avslutte karrieren på. Det at Odd tar en medalje og gjør en fantastisk høstsesong, er for min del en perfekt avslutning, sier Svindal Larsen.

Se NRK Østafjells innslag med «Guds gave til fotballen» her:

Video Tommy Svindal Larsen - Guds gave til fotballen

NET-TV: Tommy Svindal Larsen–Guds gave til fotballen

Har hemmelige fremtidsplaner

Fremtidsplanene begynner å ta form. Han er i dialog med Odd Grenland om et samarbeid utenfor fotballbanen. Og så har han noe på gang. Svindal Larsen begynner i ny jobb 1. januar, men vil ikke si hva.

– Fotball har jo vært hele livet mitt, men alt tar slutt. For fotballspillerne er det jo spesielt for vi pensjoneres når vi er rundt 36 år. Det å få en ny rytme på livet i den alderen er jo spesielt, sier fotballproffen.

På sidelinjen

Snart står Svindal Larsen helt på sidelinjen

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Jeg ønsker at det jeg begynner med på nyåret skal være en god start på noe nytt. At det har en retning og at det skal være et ordentlig fundament som kan var i flere år, sier Svindal Larsen.

Spennede utenlandsopphold

Tommy Svindal Larsen har vært i flere klubber og spilt på A-landslaget.

Han er den som har spilt flest landskamper i aldersbestemte klasser, hele 99 kamper. Men det som har vært det største er utenlandsoppholdet.

– Det var noe helt spesielt å sette sine bein i Tyskland. Det å bli utenlandsproff. En ting var det som skjer rundt treningen, kamper og det sportslige. Men du lærer og får erfare så mye ellers. Du lærer språket. Integreringen av familien, hvor du virkelig må jobbe hardt for å ta del i samfunnet der nede. Det har vært tøffe tak, men samtidig har jeg lært utrolig mye, sier Svindal Larsen.

Uenig med «Drillo»

Svindal Larsen har 24 landskamper på A-landslaget, men da Egil «Drillo» Olsen overtok som landslagstrener ble det slutt som landslagsspiller. Svindal Larsen er ikke enig i hvordan «Drillo» ser på hvordan det skal spilles fotball.

Tommy Svindal Larsen

Svindal Larsen er kritisk til Drillos spillestil

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Jeg fikk ikke muligheten under «Drillo» til å virkelig vise hva jeg dugde til, men det er min følelse, sier han.

Svindal Larsen mener «Drillo» absolutt har sine kvaliteter, men han ønsket en spillestil som ikke passet han. Svindal Larsen mener at norsk fotball ikke fokuserer på hva man bør trene på.

Han synes det blir for mye organisering, for mye løping og for mye taktikk. 38-åringen savner at spillerne er teknisk gode, kan underholde, kan drible og gjøre gode angrep.

– Hadde Norge gått videre i sluttspillet nå, hadde ikke jeg delt den euforien med alle de andre, rett og slett fordi vi hadde ikke kommet dit på sportslige kvaliteter. Vi har ikke noe å gjøre i et mesterskap. Vi ble avslørt mot Wales. Det er kanskje det tydeligste eksempelet, sier Svindal Larsen

«Myggen» sto naken i hotellgangen

Svindal Larsen husker spesielt en historie fra da han spilte på ungdomslandslaget.

De hadde vunnet 6–0 over Italia i Stavanger. Karrieren hans begynte å ta av, og Tommy var den yngste på laget. Etterpå ble den en fest, og Tommy fikk lagt seg etter hvert.

– Men sånn i tre-firetiden banket det på døra. Jeg ser i kikkehullet og blir så å si slått i veggen. Hva i all verden er det jeg ser? Da står altså Erik «Myggen» Mykland naken i gangen, ler Tommy Svindal Larsen.

Hva han hadde gjort vet jeg ikke, men forklaringen hans var at han hadde låst seg ut av rommet sitt. Så jeg måtte ta han inn på rommet mitt slik at fikk sove der.

Tommy Svindal Larsen

En av de siste treningsturene på gressmatta på Odd stadion

Foto: Lars Tore Endresen / NRL