Hopp til innhold

Tid for å sikre seg mot lynnedslag

Med det varme sommerværet kommer også dager med lyn og torden. I 2012 gjorde lynet skader for over 100 millioner kroner.

Tordenvær sett fra Grefsenkollen

Slik kan det se ut når naturkreftene herjer. Dessverre opplever noen å få hus eller interiør ødelagt som følge av lynnedslag. Arkivfoto.

Foto: Stian Tjervåg Fredriksen

Hver sommer fører lynnedslag til branner og skader på elektrisk utstyr i boliger.

– Vi anbefaler alle boligeiere å anskaffe overspenningsvern. Dette er teknisk utstyr som kan lede overspenninger til jord før de kommer inn i boligens elektriske anlegg og gjør skade, forklarer Dagfinn Kalheim, som er administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Les også: Til sykehus etter lynnedslag

Trekk ut ledninger

Brannsjef i Sandefjord, Magne Johannessen, støtter Kalheim sitt råd om få satt inn et overspenningsvern. I tillegg er han opptatt av at ingen elektroniske gjenstander skal stå med støpselet i stikkontakten dersom de ikke er i bruk.

– Dette gjelder egentlig bestandig, men spesielt hvis det er tordenvær. Da er muligheten for skade på utstyret større, sier Johannessen.

Dagfinn Kalheim

Dagfinn Kalheim, som er administrerende direktør i Norsk brannvernforening anbefaler overspenningsvern som et godt forebyggende tiltak mot brann og andre skader som følge av lynnedslag.

Foto: Norsk brannvernforening

Strømstyrken kan variere fra noen tusen ampere til 300 000 ampere når det lyner. Til sammenligning er et vanlig sikringsskap laget for å tåle strømstyrker fra 10 til mellom 60 og 80 ampere.

Johannessen forteller at de hvert fall en gang i løpet av året opplever husbrann som følge av lynnedslag. Årsaken er gjerne at spenninger fra lynet har fulgt ledninger i bakken inn til huset.

– Når det er lynnedslag øker det spenningen i nettet, og har du svake punkter på det elektriske anlegget i huset ditt, kan du oppleve brann flere dager etter det aktuelle lynnedslaget, sier Johannessen.

Farer en ikke ser

Dersom du får skader på det elektriske anlegget ditt som følge av overspenning kan dette føre til svake punkter, og fare for brann. Problemet er at dette ofte kan være vanskelig å oppdage.

– Dersom du opplever at sikringer og lyspærer går i tide og utide etter et tordenvær, bør det elektriske anlegget kontrolleres av en autorisert installatør, sier Kalheim.

Kalheim anbefaler to typer overspenningsvern i boliger for å sikre seg mot skader på anlegget.

– Et grovvern på strøminntaket som tar den første støyten. Dette skal i sikringsskapet og krever autorisert installatør. I tillegg anbefales finvern på alle strømkurser i huset, sier Kalheim.

Bor ekstra utsatt til for lynnedslag, for eksempel på en åpen høyde, kan det også være lurt å montere en lynavleder. Ifølge Kalheim er det viktig at dette gjøres av fagfolk, ellers kan det gjøre vondt verre.

Forsikringen dekker alt

I 2012 var det lynskader for ca. 100 millioner i forsikringsbransjen samlet i Norge. De fleste i juli og august.

Informasjonsdirektør i If, Jon Berge, støtter Kalheims anbefaling om å installere både grovvern og finvern. For selv om forsikringsselskapet dekker alle slags skader forårsaket av lynnedslag forsøker de å oppfordre kundene sine til å ta de forholdsreglene som kan tas.

Berge forteller at noen skader er enkle, som en TV som har blitt ødelagt for eksempel, mens andre er mer kompliserte.

– Jeg har sett et lynnedslag der alle innvendige ledninger hadde brent bort, som følge av for høy spenning. Lynet hadde slått ned flere 100 meter unna huset, sier Berge.

Skaden, som kostet flere hundre tusen kroner å fikse, ble oppdaget ved at det begynte å ryke ut av en datamaskin to dager etter lynnedslaget.

– Det var bare flaks at ikke hele huset tok fyr, avslutter Berge.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark