Setter snart ny eliteserierekord

Odd Grenlands midtstopper Steffen Hagen (26) kan søndag fullføre sin fjerde strake sesong i eliteserien, uten å gå glipp av ett eneste spilleminutt. Han er nå tre kamper fra ny eliteserierekord.

Odd Grenlands Steffen Hagen

Odd Grenlands Steffen Hagen er kanskje ikke eliteseriens mest kjente spiller - men snart kan han bli den som har spilt flest hele kamper på rad!

Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix

Odd Grenlands midtstopper Steffen Hagen er nær ved å sette en ny rekord i eliteserien i fotball. Han mangler to kamper på å tangere eliteserierekorden, og tre på å sette ny rekord.

To kamper bak rekorden

Hagen har nemlig spilt 119 kamper på rad, mens rekorden for utespillere er 121. Hagen kan søndag fullføre sin fjerde strake sesong uten å gå glipp av spilletid for Odd.

Det er mange år siden Hagen sist satt på en innbytterbenk i eliteserien.

– Det er mange forskjellige faktorer som har spilt inn, sier 26-åringen fra Kristiansand om hvordan han har klart å stå på banen hvert eneste serieminutt de siste årene.

– Det har vært en god del flaks og tilfeldigheter. Og så har det vært ting som jeg har hjulpet til med selv, som å sove nok, spise sunt og være nøye med treningen, sier Hagen.

Rekordinnehaveren ønsker lykke til

Sandefjords Fredrik Kjølner smilte bredt etter seieren over Tromsø.

Fredrik Kjølner har fremdeles rekorden. En telefon til Odd-ledelsen kan redde rekorden, sier han og ler.

Foto: Terje Bendiksby. / Scanpix

Det er Fredrik Kjølner (som spilte for Eik-Tønsberg, Vålerenga, Molde, Bodø/Glimt og Sandefjord) som har rekorden blant utespillerne i eliteserien - med 121 strake kamper.

Han tar nyheten om Hagens tålmodige rekordjag med et smil.

– Jeg synes det bare er morsomt at noen står på og er ute etter å ta meg. Det er helt fint. Jeg har hatt et langt fotballiv, og det er bare gøy å vite at det kommer unge mennesker etter meg, sier Kjølner.

Som Hagen var også Kjølner fokusert på restitusjonsfasen etter kamper, med mat, restitusjonstrening, søvn og hvile, forteller han.

Men hvorfor ikke 122 kamper?

Kampene på rad ble spilt da Kjølner var i Bodø/Glimt, der midtstopperen havnet etter oppholdet i Molde.

Hva skjedde med kamp 122? Hvorfor er ikke rekorden på enda flere kamper?

– Det var i det siste året i Bodø, og vi hadde tatt en avgjørelse om å reise hjem. Siden det var avgjort at jeg ikke skulle være der året etter ble det bestemt å slippe nye, friske krefter til på banen, forteller Kjølner.

– Jeg ble rett og slett satt ut av laget. Trenerne tenkte på året etter, og det må man jo tåle som fotballspiller.

En lite omtalt rekord

Det har vært lite snakk om rekorden, forteller Kjølner.

– Selv var jeg ikke klar over det før noen minte meg på det en gang, og det ble noe oppstyr rundt det. Men det er en rekord det er ganske rolig og stille rundt, sier han.

– Egentlig synes jeg det bare var morsomt for min egen del, og jeg hadde få tanker på det. Jeg var opptatt av å være forberedt på hver eneste trening, og være klar da treneren leste opp laget til neste kamp, sier Kjølner, som i dag jobber som fengselsbetjent.

Neste år kan altså Hagen slå rekorden - dersom han holder seg skadefri og unngår røde og gule kort. Hagen har til nå aldri vært utvist eller fått karantene.

– Det er ikke så mye annet å si enn at jeg forsøker å oppføre meg fint og være «fair» i duellene. Men jeg prøver å trykke til også, sier Hagen.

Ett gult kort - riktig idømt

Hagen har bare fått ett gult kort i år.

– Da klippet jeg ned Fredrik Nordkvelle (Brann) utenfor deres egen 16-meter for å hindre en kontring mot oss. Så det var sånn tålelig nødvendig, følte jeg, sier midtstopperen.

– Ikke dommerens feil, altså?

– Nei, det var helt riktig.

Men i sommer var han litt bekymret for at rekken med kamper skulle stanse opp, da han fikk kink i nakken.

Men Hagen rakk også den kampen.

Vil ringe ledelsen i Odd

Rekorden kan tidligst bli slått neste sesong - hvis alt går som det skal.

Slik fotballen har forandret seg er ikke rekordholder Kjølner sikker på om det er så mange som kommer til å spille så mange kamper på rad.

– Det kan jo hende en eller annet sniker seg forbi, men jeg tror det blir vanskelig, sier Kjølner.

Og Hagen skal ikke få dyttet Kjølner ned fra tronen helt uten kamp, lover den gamle stopperkjempen med et smil.

– Jeg tror jeg må ta en telefon til Dag-Eilev Fagermo eller Jan Frode Nornes. Den yngre garden i Odd må klare å melde seg på, sier Kjølner.