Hopp til innhold

Sendte ut ulovlige sms med tilbud om billig lån

Sparebank 1 Telemark sendte ut ulovlige tekstmeldinger til kundene sine. I tekstmeldingen markedsførte de for billige bil- og forbrukslån.

Sparebanken 1

ULOVLIG SMS: Forbrukerombudet mener Sparebanken 1 Telemark sendte ut ulovlige sms til kundene sine med tilbud om billig lån.

Foto: Eskild E. Fors

– Tekstmeldinger med tilbud om lån har tikket inn på mobilen hos kunder av banken. Meldingene mangler viktig informasjon om hva lånet egentlig koster, og er ulovlig, sier fagdirektør i Forbrukerombudet, Jo Gjedrem til NRK.

Sparebank 1 Telemark sendte tekstmeldingen ut til rundt 200 av sine beste kunder.

Finansavtaleloven stiller krav til at viktige prisopplysninger skal gis i enhver form for markedsføring av kredittavtaler. Opplysningene skal også gis på en tydelig måte til forbrukeren, med et eksempel, sier Gjedrem.

Ulovlig markedsføring på sms
Foto: Forbrukerombudet

Uten renteopplysninger

Sparebank 1 Telemark markedsførte et forbrukslån i sin tekstmelding fra 200.000 til 400.000, med ingen annen renteopplysning enn at den er «gunstig».

– Det har automatisk påvirkningskraft når banker direktemarkedsfører forbrukslån med høye beløp, og lover «gunstig rente». Forbrukslån på flere hundre tusen kroner innebærer betydelige kostander. Disse kostnadene har forbrukerne karav på å få klar informasjon om allerede i markedsføringen, sier Gjedrem.

Han mener at dette er regler som alle banker og alle som låner ut penger i Norge bør kjenne til. Forbrukerombudet har nå sendt brev til banken med beskjed om at de må endre rutinene sine.

– Ingen grov overtredelse

Bankesjef i Sparebank 1 Telemark, Preben Prebensen sier til NRK at han ikke ser på dette som en stor greie.

Dette er ingen grov overtredelse. Vi ser egentlig ikke noe galt i å gi et godt tilbud til våre beste kunder. Likevel beklager vi at vi sendte ut denne tekstmeldingen og legger oss flate. Vi sender ikke ut lignende tekstmeldinger igjen, og skal se nærmere på rutinene våre.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark