Sender logrende familiemedlemmer på hotell

– De trives der de får mat, stell og kjærlighet, sier Roger Aasland. Med fulle bookinglister og 50 gjester driver han hotell for firbeinte gjester.

LEK: Hunden Trixie er blant de fornøyde gjestene på hotellet

LEK: Hunden Trixie er blant gjestene på hotellet

Foto: Bendik Hansen

– Jeg tror de har det veldig fint, så jeg velger å tro at de ikke savner oss.

Eli og Frode Dvergdal er blant hundeeierne som i sommer velger å sette sine logrende familiemedlemmer på hotell. De to pyrenèer-hundene blir for store for slekt og venner, og har flere ganger vært gjester på Thorsheim hundehotell.

– Første gangen var de veldig spente, men nå som de har vært her noen ganger, så tror jeg de føler seg litt hjemme. De syns nok også det er kjekt å komme seg på ferie, sier Frode.

STAMGJESTER: Eli og Frode Dvergsdal med pyrenèerene Idunn og Merlin.

STAMGJESTER: Eli og Frode Dvergsdal med pyrenèerene Idunn og Merlin.

Foto: Bendik Hansen / NRK

Med sommer og feriereiser kommer stress. Hotelldirektør Roger Aasland tror det virker uheldig inn på hunder, og ber eiere om å ta det roligere.

– Når vi begynner å pakke, skjønner hunden at noe er på gang. Men de skjønner jo ikke at de ikke skal få være med. De tenker ikke sånn som vi vil at de skal tenke. De er mye enklere enn som så.

Tvilsom til eiersavn

Med fire personer på jobb fra åtte om morgenen til elleve på kvelden er det hektiske dager for Aasland. I høysesongen tar han imot opptil 50 gjester.

– Du skal være over gjennomsnittet interessert i hund, ellers tror jeg det ikke går, flirer han.

TVILER PÅ SAVN: Aasland peker på at hunder lever i nuet, og tviler på at de har eiersavn hos han.

TVILER: Aasland peker på at hunder lever i nuet, og tviler på at de har eiersavn hos han.

Foto: Bendik Hansen / NRK

Over helgen skal han passe de to nyankomne gjestene, og han stiller seg tvilende til om hunder føler noe særlig verken på hjemlengsel eller savn når de er hos han. Aasland syns det er synd at vi tilegner hundene våre menneskelige egenskaper.

– En hund trives der den får stell og kjærlighet og mat. Det er det det handler om. Vi tror at de er så avhengig av oss, men bare de får omsorg og aktivitet så er de mer enn happy.

– Problematisk med menneskeliggjøring

Thomas Thorvaldsen er hundetrener, og har jobbet med hund i 17 år. Han er enig med Aasland om at vi ikke må dytte våre egne følelser over på hundene våre. Selv opplever han at kommunikasjon er det viktigste verktøyet i et hundeeierskap.

HUNDETRENER: Thomas Thorvaldsen har jobbet med hund i 17 år

HUNDETRENER: Thomas Thorvaldsen har jobbet med hund i 17 år.

Foto: Bendik Hansen / NRK

I likhet med Aasland på hundehotellet mener Thorvaldsen at du mest sannsynlig ikke trenger å bekymre deg for at hunden skal savne deg når du er borte.

– En hund ser ikke ut til å gå rundt og tenke på det som ikke er der, forteller hundetreneren.

– Veldig mange tror at hunden savner dem, og ser på det som et tegn på kjærlighet. Eierne får det kanskje bra av det, men det kan være problematisk at vi lager ting som ikke er. Da er det vår klamring og usikkerhet vi sender ut.