Hopp til innhold

Selger maten billig for å slippe å kaste

SKIEN (NRK): Vil du spise billig restaurantmat og få god samvittighet på kjøpet?

Christer Lampi Sørensen

RESTEMAT TIL SULTNE SJELER: Hotellsjef ved Thon Hotel Høyers i Skien, Christer Lampi Sørensen med rester fra frokosten.

Foto: Martin Torstveit / NRK

Til nå har over en halv million nordmenn lastet ned appen «Too good to go».

– Etter frokosten i går kastet vi 21 kilo mat. Det er nok til å mette 40 voksne mennesker, eller 60 barn, sier hotelldirektør ved Thon Hotel Høyers i Skien, Christer Lampi Sørensen.

Hotellet er bare ett av svært mange spisesteder og restauranter som selger mat som ellers ville havnet i søpla.

Matsvinn er et stort problem, både i Norge og i resten av verden, og redusering av matsvinn er derfor et av FNs bærekraftsmål. Fagsjef Aina Stensgård i Østfoldforsking har forsket på matsvinn i mange år.

I en rapport hun har vært med på å utarbeide, kommer det frem at nordmenn alene kaster over 350 000 tonn mat i året. Matbransjen har klart å kutte i matsvinnet, mens vanlige folk fremdeles kaster for mye. Og det er de unge voksne som er verst.

– Det er unge mennesker i alderen 20–30 år som kaster mest mat. Og småbarnsfamilier som er i tidsklemma, sier Stensgård.

Matrester selges via appen " To good to go"

I stedet for at maten går i søpla, selges den via matsvinn-appen " To good to go".

Foto: Martin Torstveit / NRK

– Over all forventning

Appen, som er norskprodusert, ble lansert for to år siden. Den fungerer sånn at matbutikker og restauranter legger ut restematen sin for salg til en billig penge, i stedet for å kaste det i søpla.

Line Larsen - Too good to go

Line Larsen i "To good to go" er strålende fornøyd med at appen har blitt en suksess.

Foto: Too good to go

Prisene varierer, men ligger ofte mellom 35 og 50 kroner. Mesteparten av pengene går til butikken som selger maten, mens en del går til de som står bak appen.

– At så mange som over en halv million har lastet ned appen er over all forventning. Det er godt over 1000 spisesteder og restauranter som er med, fra Svalbard i nord til Mandal i sør. Over en million porsjoner mat har blitt reddet fra å gå i søpla. Det er vi kjempestolte av, sier rådgiver i «To good to go», Line Larsen.

AINA ELSTAD STENSGÅRD - Østfoldforskning

Aina Stensgård i Østfoldforskning mener appen får unge voksne til å endre holdning i forhold til matsvinn.

Foto: Østfoldforskning

Får unge til å endre holdning

Fagsjef Aina Stensgård i Østfoldforskning sier appen er med på å endre de unges holdning til matsvinn.

Det merker også hotellsjefen i Skien, Christer Lampi Sørensen. Han sier hotellkjeden opplever at det er mange unge mennesker som kjøper maten de selger via appen.

– Det er mange studenter som bor i studentbyer som kjøper mat via appen. Dette er en viktig del, som også er nødvendig for å få verden fremover.