Hopp til innhold

Se videoen der First House nekter å svare

SKIEN (NRK): First House kan ikke love nye arbeidsplasser i Telemark når det tre år lange prosjektet «Invest In Telemark» blir avsluttet. Foreløpig har millionprosjektet ikke gitt noen nye jobber.

HAR FÅTT KRITIKK: Sist høst kom det massiv kritikk mot PR-byrået First House på grunn av pengebruk og manglende resultat. Om få måneder avsluttes prosjektet.

I dag var kommunikasjonsbyrået First House i Telemark for å planlegge sluttfasen i det treårige prosjektet med Telemark fylkeskommune. Avtalen med First House har kostet 6 millioner kroner, og målet var å skaffe mellom 300 og 500 arbeidsplasser i Telemark. Få måneder før prosjektet blir avsluttet er tallet på nye arbeidsplasser lik null.

– Vi har ikke fått snøret helt i bunn enda, men vi jobber på og er i kontakt med virksomheter. Når prosjektet skal avsluttes, håper jeg at vi har kommet ett skritt videre, sier den tidligere prosjektlederen i First House, Bjørn Richard Johansen.

Han ville i ettermiddag ikke svare på spørsmålet fra NRK om han er fornøyd med egen innsats i prosjektet.

Se mer i videoen øverst i saken.

Kari Holm Hejna

Kari Holm Hejna leder nå prosjektet «Invest In Telemark», som foreløpig ikke har klart målet om å etablere arbeidsplasser i Telemark.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Skryter av Johansen

Kari Holm Hejna har tatt over for Johansen som prosjektleder for First House i samarbeidet med Innovasjon Norge og Telemark fylkeskommune. Men byttet av prosjektleder betyr ikke at Johansen har gjort en dårlig jobb, ifølge Hejna.

– Det gjør det ikke. Han er veldig god på det å søke muligheter, knytte kontakter med interessenter og sette i gang dialog. Min jobb er først og fremst å være den som er koordinator, som sikrer at vi følger de planene som er lagt, sier hun.

Håper på resultater

Prosjektet har vart i tre år uten å ha skapt en eneste arbeidsplass, men den nye prosjektlederen har fortsatt tro på at resultatene vil komme.

– Dette er et langsiktig og ambisiøst prosjekt. Og forhåpentligvis kommer prosjektet til å skape verdier for Telemark på lengre sikt. Det er vanskelige prosesser som tar tid, for salgsarbeid er vanskelig, og hvorvidt resultatene kommer etter én uke eller fem år, er vanskelig å spå, for det ligger utenfor vår kontroll.

– Det gjenstår noen få måneder av prosjektet. Føler den nye prosjektlederen seg sikker på at det vil bli etablert arbeidsplasser?

– Nei. Sånne garantier kan ingen gi.

Terje Riis-Johansen

Terje Riis-Johansen mener ikke at pengene er brukt ufornuftig, tross manglende resultater.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Ikke sløsing

Tidligere fylkesordfører Terje Riis-Johansen går ikke med på at det er å sløse med offentlige penger dersom det ikke kommer en eneste ny arbeidsplass som følge av prosjektet.

– Nei, det er en altfor enkel måte å se det på. Den jobben som gjøres nå, handler om å selge Telemark inn i miljøer som vi før ikke har vært offensive nok mot. Det kan godt hende at noe som skjer om to år er en konsekvens av noe som skjedde for ett år siden, sier Riis-Johansen.