Hopp til innhold

Se unik film av bombingen av Herøya

65 mennesker mistet livet da Herøya ble bombet en julidag i 1943.

Amerikanske B-17-bombefly bomber Norsk Hydros anlegg på Herøya 24. juni 1943. 57 sivile omkommer. Selve bombenedslagene vises 3 ganger på rad

Videoen viser amerikanske B-17 Flying Fortress-fly på vei over Nordsjøen for å bombe Herøya i Porsgrunn. Og den viser også flere bilder av de store skadene etterpå. Videoen er uten lyd.

– Alle bombenedslagene var et inferno. Vi har vanskelig for å tenke oss hvordan det var. Men når du ser bilder fra Syria. Da ser du at bildene av bombeangrepene der, ser akkurat ut slik det var på Herøya, forteller Bjørn Bremdal i AV-team.

Amerikanerne var bekymret for at tyskerne skulle lage aluminium og magnesium til krigsproduksjonen, og ville derfor bombe lettmetallfabrikken i stykker.

For å være sikker på at anlegget ble ødelagt ble det sendt mange fly, men presisjonsnivået var dårlig.

Bjørn Bremdal

Bjørn Bremdal har lest rapporten til flight commandoer. Han anbefalte at neste bombetokt måtte fly høyere på grunn av kraftig antiluftskyts. Det forunderlige var at Bofors-kanoene som tyskerne skjøt med, var kjøpt inn av Hydro rett før krigen.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Ser bombenedslagene

Bjørn Bremdal i AV-team har fått tak i en film fra det amerikanske flyvåpenet som viser bombeangrepet på Norge.

– Tidligere ordfører Beier i Porsgrunn kom til meg med en DVD som han hadde fått tilsendt fra en som igjen hadde fått filmen fra USA. Det viste seg at det var film fra flyene som bombet Herøya i 1943.

– Den viser da de drar fra Skottland, på vei over Nordsjøen. Og den viser i noen korte, korte klipp bombene som faller ned og eksplosjonene nede på Hydro-området, sier Bremdal.

Bremdal har vist filmen på kino som en forfilm for seniorer som har vært spesielt interessert i historie.

– Jeg har fått mange fotografier som viser skadene etter bombene. Det var ikke bare Hydro som ble truffet. De hadde ikke den helt store presisjonen den gang, så det var mange boliger som ble truffet, forteller han.

7 B-17 Flying Fortress over Norge

Foto tatt av en formasjon B-17 dato 16. november 1943. Det vil med andre ord si at foto er tatt i forbindelse med amerikansk angrep på Knaben Gruber, samt på Vemork. Stedet er ukjent, mulig bildet er speilvendt.

Foto: Samling Knut Sivertsen - Fra boka "Bunkeren - Trondheim under hakekorset"

Største bombeangrep mot norsk jord

Det var det største bombeangrep mot Norge gjennom krigen. I artikkelen Bombene over Telemark av Trond Lepperød står det at 309 fly ble sendt mot Bergen, Trondheim og Porsgrunn. Av de kom 167 B-17 frem til Porsgrunn. Til sammen slapp disse Flying Fortress over 1500 bomber på Herøya.

– Jeg har snakket med mange øyenvitner, og de forteller at det var et skikkelig bombeangrep. Det var det største bombeangrepet mot norsk jord under hele krigen, forteller Bremdal.

Resultatet ble at tyskerne ikke fikk i gang aluminium og magnesium-produksjonen igjen. Aluminiumsproduksjonen ble lagt ned for godt, og magnesium-produksjonen kom ikke i gang igjen før langt ut på 50-tallet.

Tormod Christiansen fra Bamble, skriver i artikkelen For 70 år siden: Bombingen av Herøya at i tillegg til de 57 nordmennene som omkom, mistet også 2 franske tvangsarbeidere, 4 tyske soldater og 2 sivilt ansatte tyskere, livet.

– Det var mange som omkom fordi folk var så vant til at flyalarmen gikk. Mange gikk derfor ikke i dekning. Jeg har hørt historier om at luftalarmen gikk et par ganger om dagen, sier Bremdal.

Desarmering av bombe

Det var et par bomber som ikke detonerte. Her prøver Hydro-arbeidere å desarmere den.

Foto: AV-team, Bjørn Bremdal

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark