Se opp for kakerlakker

Kakerlakkalarmen har gått i Larvik. Insektet kan bli vanligere enn vi liker.

Trond Evensen

Trond Evensen er ikke overrasket over kakerlakkinvasjonen i ei boligblokk i Larvik.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Det er verken australsk nesehornkakerlakk, fisekakerlakk eller kjempekakerlakken med et vingespenn som en velvoksen kjøttmeis som huserer i flere og flere norske hjem.

Den lille krabaten som ser ut til å spre seg fra storbyene og ut til mindre steder er mest sannsynlig Tysk kakerlakk. Den er ikke mer enn noen få millimeter lang, men kan gjøre tilværelsen din skikkelig utrivelig om du får den i hus.

SE LEVENDE KAKERLAKKER HER

Kakerlakk

Kakerlakk på vei opp ei saftflaske i en leilighet i Larvik.

Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK

Gammel som dinosauren

"Ukrutt forgår ikke så lett", heter det i et ordtak, og det må i høyeste grad gjelde for kakerlakker. Insektet har kraslet rundt i busk og kratt helt siden dinosaurenes tid. Nå har det okkupert ei boligblokk i Larvik, og beboerne har forgjeves prøvd å bli kvitt dem. Kommunen har satt inn et skadedyrfirma i kampen mot svineriet.

Ikke overrasket

Trond Evensen i TSK Skadedyrkontroll er ikke overrasket over historien fra Larvik.

- Jeg har jobba som skadedyrforkjemper i åtte år, og ser at det blir flere og flere av disse insektene. Dette er ikke det siste vi hører om kakerlakker i norske boliger.

- Hvorfor?

- Vi reiser mer, og kakerlakker kan lett komme seg med i bagasjen. Men flest kakerlakker får vi nok via importert mat, mener Evensen.

Evensen sier at det er flere ting man kan gjøre for å forebygge kakerlakkinvasjon i huset.

- Ikke la søpla ligge og flyte, ikke ha kraner som står og drypper og hold matrester unna. Alt dette er næring for kakerlakkene.

Ikke flaut

Og kakerlakker er slett ikke bare ekle. De kan gjøre deg syk også.

- Kakerlakker er smittebærere og kan derfor spre sykdommer.

Han anbefaler at folk overlater bekjempelsen av insektene til profesjonelle skadedyrfirmaer. De har utstyr til å kartlegge omfanget, til å avlive kakerlakkene og til å foreta etterkontroll.

- Noen synes kanskje det er litt flaut at de har fått kakerlakker i huset. Tror du det er mange som ikke melder fra om det?

- Jeg håper ikke det. Alle kan få kakerlakker, og det er ikke noe å skamme seg over.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Reporter Stian Wåsjø Simonsen sjekker hva det koster å lade bilen, dusje og bruke oppvaskmaskinen på en dag med rekordhøye strømpriser.

Høye strømpriser: Stian sjekket prisen på en dusj

Høye strømpriser: Stian sjekket prisen på en dusj