Se dronningen plukke søppel

Dronning Sonja og kronprinsesse Mette Marit møtte ordfører Bjørn Ole  Gleditsch og "søppeldronning" Rannveig Horntvedt i Sandefjord søppelplukkerlag.

Plast, papir og annen søppel fylte Dronning Sonjas søppelsekk etter besøket i Sandefjord i dag. Men det verste var alle sneipene, syntes dronningen.

– Det ligger sneiper overalt.

– Det er mange som røyker her i Sandefjord, repliserte en.

"Søppeldronningen" fra Sandefjord

Det var Sandefjord søppelplukkerlag som fikk kongelig hjelp av Dronning Sonja og Kronprinsesse Mette-Marit i dag. Forhistorien startet på slottet, der primus motor i laget Rannveig Horntvedt var invitert på "afternoon tea" for ildsjeler i fjor.

– Så pekte dronningen på meg og sa "der er søppeldronningen i Sandefjord", fortalte Rannveig Horntvedt da hun ønsket det kongelige besøket velkommen.

Imponert kronprinsesse

Kongelig søppelplukking i Sandefjord

Kongelig søppelplukking i Sandefjord

Foto: NRK

I løpet av to år har Rannveig Horntvedt engasjert mange i hjembyen til å være med på å plukke søppel i gater, parker og langs sjøen. Kronprinsessen var imponert over det engasjementet søppelplukkerlaget legger for dagen, og hun er spesielt opptatt av problemet med marin forsøpling.

– Det er viktig at både barn og voksne tenker på det. Marin forsøpling kommer til å få store konsekvenser for livet i havet.

– Kongelig aktivitet

Rannveig Horntvedt var svært glad for at dronningen og kronprinsessen tok seg tid til å komme og bidra til å rette oppmerksomheten mot forsøpling.

– Det løfter jo søppelsaken opp til å bli en kongelig aktivitet. Og de har skjønt at søppel er et stort problem både på land og i sjøen.