Satte opp minneplate for tungtvannssabotørene

Minneplate ble montert på Hardangervidda der motstandsmennene som var med på tungtvannssabotasjen holdt til.

Minneplate om tungtvannssabotasjen

Her henger plata, som skal minne om tungtvannssabotasjen på Vemork.

Foto: Ragnvald Christenson

For 73 år siden – i oktober 1942 – landet de første tungtvannssabotørene fra gruppa Grouse ved Fjarefit på Hardangervidda. De 4 nordmennene var en fortropp som skulle finne en egnet landingsplass for de engelske glideflyene med 40 engelske soldater som skulle slå til mot tungtvannsproduksjonen på Vemork.

Men mye slo feil.

Fortroppen ble droppet med fallskjerm 15 km lenger vest på fjellet enn planlagt, og fikk derfor en lang og strabasiøs tur videre innover fjellet mot Vemork.

Minneplate på Fjærefit

Minneplata fra tungtvannssabotasjen er på plass på Fjarefit på Hardangervidda.

Foto: Ragnvald Christenson

Minne for framtida

Som et minne til ettertida om det som skjedde tidlig i historien om tungtvannssabotasjen, ble det onsdag montert en minneplate på Fjarefit ved bredden av innsjøen Songa. Minneplaten skal avdukes av fylkesordføreren i Telemark lørdag 8. august.

Ideen om denne minneplaketten kom fra lokalhistoriker Ragnvald Christensson fra Haukeli allerede for 5 år siden, ved forrige minnemarkering for 2. verdenskrig.

Minneplata bæres inn til Songa

Sterke karer må til for å frakte minneplata inn på Hardangervidda.

Foto: Ragnvald Christenson

Forslaget ble tatt opp igjen på nytt i år, i et intervju med NRK Telemarksendinga. Da var det flere miljøer som tok tak i saken. Minneplaten er laget ved Ulefoss Mekaniske. Og den ble altså skrudd på plass onsdag denne uka.