Satser på ubemannede fartøy

HORTEN (NRK): «Odin» skal sørge for tryggere og mer effektiv minerydding.

Fartøyet Odin døpes i Horten

UBEMANNET: «Odin» ankom sin egen dåp uten mannskap.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide var i dag i Horten for å døpe en litt spesiell farkost. Båten, som nå bærer navnet «Odin», er drøyt ti meter lang og har 450 hestekrefter. Det som skiller «Odin» fra de fleste andre båter av denne typen, er at den opereres ved hjelp av en fjernkontroll.

Eriksen Søreide forklarer at ubemannede fartøy skal sørge for tryggere og mer effektiv minerydding når utstyret man bruker i dag erstattes.

– Risikoen blir mindre. Det er farlige oppdrag vi skal ut på, og jo lenger man kan være unna den faren, jo bedre er det.

Ine Eriksen Søreide kjører dronebåt

KONTROLL: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide fikk prøvekjøre den ubemannede båten «Odin» i forbindelse med dåpen i Horten.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– En del av fremtiden

Under oppdrag er «Odins» hovedoppgave å finne miner, som deretter undersøkes nærmere av to undervannsdroner.

Kongsberg Gruppen og Forsvarets forskningsinstitutt har samarbeidet om å utvikle teknologien, som også vekker interesse internasjonalt.

– Dette er virkelig en del av fremtiden. Vi ser at det er mange andre som ønsker å ta i bruk tilsvarende farkoster, forteller forsvarsministeren.

Hun er likevel klar på at teknologien fortsatt ikke kan ta helt over for menneskene.

– Foreløpig er det noen som styrer «Odin». Samtidig er det et godt eksempel på en utvikling som skyter fart, både i forsvaret og sivil sektor.

Viktig overgang

Administrerende direktør ved Forsvarets forskningsinstitutt, John-Mikal Størdal, sier at det satses hardt på fartøy av denne typen og brukte store ord under seremonien i Horten.

John-Mikal Størdal

VIKTIG: John-Mikal Størdal, administrerende direktør ved Forsvarets forskningsinstitutt, mener det er viktig for Norge som sjøfartsnasjon å være med på utviklingen av autonome fartøy.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Overgangen til ubemannede fartøy er på linje med overgangen fra seil til damp og tre til stål.

Ine Eriksen Søreide, som også fikk en prøvetur med «Odin», innrømmer at båtdåpen i Horten var litt annerledes enn den forrige hun var med på.

– Det er alltid veldig stas å være gudmor. Det litt spesielle her er at dåpsbarnet kom seg til døpefonten for egen maskin, sier forsvarsministeren.