– Pengene er en gledelig og overraskende julepresang

Disse kommunene får millioner ekstra.

Bjørn Ole Gleditsch

GLAD: Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch vet de vil få bruk for de ekstra pengene.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Sandefjord, Stokke og Andebu søkte om sammenslåing i våres. Nye Larvik kommune består av Larvik og Lardal, og de søkte om sammenslåing i november.

– Kommuner som er tidlig ute i kommunereformen har gjort et arbeid som er av stor verdi også for andre kommuner. Vi ønsker derfor å støtte kommunene som går i front, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Gi råd

De to nye kommunene får to millioner kroner hver for arbeidet de har gjort. Pengene kommer i tillegg til de andre økonomiske virkemidlene i reformen.

– Vi vet at erfaringer fra disse prosessene vil bli etterspurt av andre kommuner. Tilskuddet gir kommunene rom til å spre gode råd til andre kommuner som er på vei mot å vedta sammenslåing, sier Sanner.

Bjørn Ole Gleditsch leverer søknaden til kommunalministeren.

LEVERTE SØKNAD: Bjarne Sommerstad, ordfører i Andebu, Bjørn Ole Gleditsch, ordfører i Sandefjord og Erlend Larsen, ordfører i Stokke leverte søknaden om kommunesammenslåing til kommunalminister Jan Tore Sanner i mars. Statsminister Erna Solberg var også med på møtet.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– En gledelig og overraskende julepresang, sier Bjørn Ole Gleditsch, ordfører i Sandefjord, om pengene.

– Det setter vi stor pris på, fortsetter han.

Han vet at de vil finne plass til pengene, men kan foreløpig ikke si nøyaktig hva de skal brukes til.

Penger til flere kommuner

Kommunaldepartementet opplyser også at kommunene Rissa og Leksvik i Trøndelag, Hof og Holmestrand og Tjøme og Nøtterøy etter planen skal sende inn sine søknader rundt årsskiftet.

Når departementet har mottatt søknadene, vil også disse nye kommunene få to millioner kroner hver.

– Det er ikke så mye penger i den store sammenhengen. Hva tenker du kommunene skal bruke pengene på?

– Kommunene får god støtte i sammenslåingsprosessen. De får både engangsstøtte og reformstøtte. I tillegg har vi ment at de som nå går foran, bør få to millioner kroner ekstra. De bestemmer lokalt hva de ønsker å bruke pengene til, sier Sanner til NRK.