Hopp til innhold

Sangen samler Sauherad!

Prosjektet Krafttak for sang vil sikre at både små og store får oppleve sangens gleder i hverdagen, på tvers av aldersgrupper. På den måten knytter sangen også menneskene i bygda tettere sammen.

Barn og voksne

GODE VENNER: Jasmeen Noor Hoff og Else Marie Holte koser seg i hverandres selskap og aldersforskjellen er ingen problem.

Foto: Carina Pevik / NRK

Sang mellom barn og eldre har blitt en populær aktivitet i den syngende kommunen Sauherad. Hver uke går barnehagebarn "over beitet" på gårdsplassen i bygda for å synge sammen med de eldre på Bygdeheimen.

Prosjektet startet opp høsten 2015, med ildsjel og sangpedagog Jorid Vale som initiativtaker og forsanger. Hun forteller at de eldre strekker ut både armer og bein fra rullestolen mens de synger sammen med barna.

Jorid Vale

SYNG MED: Når Jorid Vale tar frem gitaren klinger det i bygda med flotte stemmer. Det er gjerne lokale sanger eller barnesanger som er gode til bruk i kommunikasjon.

Foto: Carina Pevik / NRK

– Sang er noe av det siste vi glemmer, og sanger vi har hørt gjennom oppveksten sitter et eget sted i hjernen. De kan vi kalle frem selv om man skulle miste taleevne og forstand, sier Vale.

– Det er noe vi har med oss bestandig, fra vogge til grav, sier Vale.

For lite sang

I dag tilbringer barn og unge mye tid på nettbrett og bak datamaskinen. Og ofte ses det på Youtube, Jorid Vale er bekymret for at mange bruker ørene i steden for stemmen når det gjelder musikk.

Jorid Vale

BEKYMRET: Jorid Vale vil ha mer sang i skolen, sånn som før.

Foto: Carina Pevik / NRK

– Dette er et nasjonalt prosjekt for å få sangeen tilbake til folket. Før i tiden sang vi på skolen hver eneste dag, dessverre ser vi at dette ikke blir satt like høyt i dag. Det er mange lærere som kanskje mener at sang ikke er så viktig, sier Vale.

Glimt i hverdagen

Bygdeheimen er fornøyd med besøket de får av barna, og det er lett å bli rørt. Målet å etablere relasjoner mellom barn og eldre i nærmiljøet gjennom sang, har fungert uten tvil, sier beboer Else Marie Holte.

– De er vår fremtid, jeg blir så rørt, sier Else Marie med tårer i øyekroken.

Klem

GODE KLEMMER: Else Marie gleder seg allerede til å se Jasmeen igjen.

Foto: Carina Pevik / NRK

Jasmeen Noor Hoff går i barnehagen og liker å synge sammen med de eldre. Alle i barnehagen ser frem til å møte de eldre hver uke.

– Det er gøy å komme hit fordi de eldre blir så glad, og da blir jeg også glad, smiler Jasmeen.