Hopp til innhold

Sandefjording på klimatoppmøte

Sammen med alle verdens ledere er Ingrid Næss-Holm fra Sandefjord på plass på klimatoppmøtet i Paris.

Ingrid Næss-Holm
Foto: Privat

Klimatoppmøtet startet i Frankrikes hovedstad på mandag. Nå er møtet inne på sin tredje dag, og Næss-Holm mener ting går tregt.

Rettferdighetsspørsmål

USAs president Barack Obama er der, Kinas president Xi Jinping er der, vår egen statsminister Erna Solberg er der.

Det samme er 140 andre stats- og regjeringssjefer og Sandefjords-kvinnen Ingrid Næss-Holm, som jobber for Kirkens Nødhjelp.

– Vi har jobbet med klimaspørsmålet lenge, fordi det er både et miljø- og rettferdighetsspørsmål, forteller Næss-Holm på telefon fra Paris.

Hun forklarer at Kirkens Nødhjelp har tett kontakt med den norske delegasjonen, og gir dem innspill til hva de mener det er riktig og viktig at det fokuseres på.

– De er veldig åpne for innspill, men det er ikke alltid de er enig. Likevel får vi anledning til å komme med våre budskap.

– Det går litt sakte

Næss-Holm forteller at de har jobbet lenge med forberedelsene før toppmøtet, og at de nå er på klimakset hvor alt blir veldig intenst.

– Heldigvis er relasjonen med den norske delegasjonen og norske politikere noe som foregår over lang tid, legger hun til..

– Hvor langt har dere kommet?

– Det skjer veldig mye parallelt, men det går litt for sakte nå. Vi håper det speedes opp sånn at Norge får mer fremdrift i forhandlingene. Vi mener at de rike landene må gi aller mest, og at ansvaret må fordeles på dem som har sluppet ut mest gjennom historien, sier Næss-Holm.

Etterlyser klimafinansiering

Hvem som skal gi penger til klimatiltak i fattige land på lang sikt er et ubesvart spørsmål, ifølge Næss-Holm.

– På kort sikt har de rikeste landene lovet å gi 100 milliarder dollar innen 2020, men på lang sikt har vi ingen tall på bordene og alt er veldig vagt, forklarer Sandefjordingen.

Hennes fremste oppgaver under møtet er å snakke med kollegaer fra utviklingsland, slik at hun kan bidra med informasjon til den norske delegasjonen.