– Ubehagelig trangt i garderoben

15 centimeter mellom hver elev i garderoben er ikke uvanlig.

Dårlig plass i garderoben

TRANGT: Så tett opplever ofte elevene å måtte skifte i garderoben, forteller Stine Camilla Amundsen og Filip Olsen.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Kroppsøvingslokalet ved Norges største videregående skole, Sandefjord videregående skole, har kapasitet til å huse 1350 elever, ved skolen går det 2100.

– På det meste er vi 30 stykker i garderoben som deler seks dusjer, forteller elever.

15 centimeter mellom hver elev i garderoben er ikke uvanlig.

– Det er ubehagelig å stå omtrent rumpe mot rumpe med folk du ikke kjenner, sier Filip Olsen andreklasseelev på idrettsfag.

Kun halvparten rekker å dusje

Ofte er det bare halvparten som rekker å dusje etter kroppsøvingsundervisning.

– Ofte deler venninna mi og jeg samme dusj. Den ene dusjer mens den andre såper seg inn. Det er jo ikke noe en kan gjøre med fremmede, sier Stine Camilla Amundsen, tredjeklasseelev ved toppidrett håndball.

Gymsal på SVGS

FOR LITE: Bygget ble oppført i 1994, og har ikke kapasitet til å huse dagens elevmasse.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Skolen leier Jotunhallen for å imøtekomme behovet, men selv ikke det er nok. Skolen trenger sårt nye lokaler, noe de har søkt fylkeskommunen om penger til.

I fylkesrådmannens innstilling til politikerne ba han dem om å bevilge 44,2 millioner kroner til nye lokaler. Dette er på bakgrunn av det billigste alternativet som er utredet, og ikke tilstrekkelig, ifølge avdelingsleder for idrett ved SVGS, Tor Hansen.

– Dette er ikke nok til å løse de utfordringene vi har i dag, sier Hansen.

Politikerne har vedtatt å se nærmere på muligheten for å få til et spleiselag med kommunen. Fylkesrådmann Egil Johansen sier til NRK at han skal i dialog med kommunen om dette, før han leverer en ny innstilling til politikerne.

– Bryter opplæringsloven

Ifølge Hansen bryter skolen opplæringsloven fordi elevene får mindre kroppsøving enn det de har krav på som følge av mangel på lokaler.

Tor Hansen

FORTVILER: Avdelingsleder for idrett ved SVGS, Tor Hansen, er fortvilet over at skolen ikke kan gi elevene et fullverdig tilbud.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Stine Camilla og Filip er begge fortvilet over situasjonen, og sier de ikke får den undervisningen de hadde håpet på før de begynte på skolen.

– Jeg valgte jo idrettslinja for å få optimal læring innenfor ulike idretter, men det får jeg dessverre ikke på grunn av små og mangelfulle lokaler. Det synes jeg er urettferdig, sier Filip.

For elevene vil en hall i tilknytning til skolen bety mye.

– Nå får vi cirka 20 minutter til å dusje, kle på oss, pakke bagen og gå ned på skolen igjen etter vi har trent i Jotunhallen. Det sier seg selv at dette er knapt med tid, sier Stine Camilla.

Hansen er også opptatt av å påpeke at en ny hall ikke bare betyr mye for elevene, men også for idrettslag i kommunen.

– Jeg har enda til gode å møte en politiker som ikke setter folkehelse høyt. En hall som kan brukes av skolen på dagen og av idretten på ettermiddag og kveld, samt i helger er sårt etterlengtet i Sandefjord, sier Hansen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Programleder Martin Torstveit i tv-studioet.

Martin Torstveit gir deg de lokale nyhetene

Martin Torstveit gir deg de lokale nyhetene