Hopp til innhold

Salget av angrepiller har gått kraftig ned

Mer eller mindre gratis prevensjon gjør valget enklere for de unge.

Lisa Marie Børresen, Ingrid Mjåland Tveiten og Caroline Knudsen

ERFARINGER MED PREVENSJON OG ANGREPILLER: Lisa Marie Børresen (25), Ingrid Mjåland Tveiten (22) og Caroline Knudsen (24) skjønner godt at salget av angrepiller har gått ned.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Ingrid Mjåland Tveiten kjøpte angrepiller for venninner. De syntes det var for flaut å gå på apoteket i den lille bygda der alle kjente alle. Ingrid syntes det var greit siden hun ikke kjente så mange der.

– Jeg gikk først på ett apotek, men da så jeg foreldrene til en jeg kjente. Da gikk jeg på et annet apotek, forteller Caroline Knudsen.

Vernepleierstudentene sitter i kantina på Universitetet i Sørøst-Norge og deler erfaringer med angrepiller og prevensjon.

Mindre salg for hvert år

De er en del av statistikken til Folkehelseinstituttet. Den viser nok en nedgang i salget av angrepiller i 2020. Da gikk salget av den reseptfrie nødprevensjonen ned med 3 prosent.

Siden 2010 har salget gått ned med nesten 30 prosent.

I 2009 kjøpte apotekkunder 166.300 pakninger med nødprevensjon. I 2020 var det 112.00 pakker.

Norges største nettapotek, Farmasiet.no, opplevde en nedgang på 16 prosent fra 2019 til 2020.

Gratis prevensjon for mange

Det er ganske enkelt mindre behov for angrepiller. Prevensjon har blitt helt eller delvis gratis for alle mellom 16 og 22 år.

Helsesykepleier Inger Susanne Gisholt er glad for det tilbudet. Hun snakker om prevensjon med flere unge jente og noen gutter hver uke.

Inger Susanne Gisholt

Helsesykepleier Inger Susanne Gisholt møter mange ungdommer som trenger råd om prevensjon.

Foto: Britt Boyesen / NRK

På Helsestasjonen for ungdom i Skien kan de får informasjon og resept på prevensjon. Alternativet er å gå til fastlegen.

– De velger ofte P-stav som ligger inne i tre år, eller de bruker spiral. Det viktige er at de velger en sikker prevensjon.

Gisholt ser at noen kommer innom flere ganger for å få en angrepille. Det er hun ikke begeistra for.

– Hvis du trenger en angrepille ofte, da trenger du heller fast prevensjon, sier hun som har gitt ungdom råd om dette i 24 år.

Dyre piller

De tre studentene i kantina mener ungdom vet mer om prevensjon nå enn tidligere. Nettet, skolen og venninner er gode informasjonskilder.

– Det har blitt lettere å snakke om det. Det var ikke bare enkelt å gå til mamma da jeg var tenåring og si at jeg trengte prevensjon, sier Lisa Marie Børresen.

Caroline Knudsen forstår at det kan være nødvendig å ta en angrepille. Det hender at noen glømmer å ta P-pilla.

Men det koster å glømme og angre. Nødprevensjonen koster 200–300 kroner.

– Det er veldig dyrt. De pengene kan det være greit å spare.