Hopp til innhold

Saken kan bli anket til Strasbourg

AGDER LAGMANNSRETT (NRK): Aktors påstand ba, også denne gang om tre års fengsel, men saken kan bli anket til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Ankesak om politimann som forlater Linn Madelen Bråthen i hjelpeløs tilstand

Aktor Kjetil Omholt mener den tiltalte eks-politimannen bør dømmes til tre års fengsel for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen i hjelpeløs tilstand ved Breviksbrua med døden til følge.

I Agder lagmannsrett holdt aktor Kjetil Omholt i dag sin prosedyre i ankesaken etter dødsfallet ved Breviksbrua. Aktor mener den tidligere politimannen var kald og beregnende da han ikke varslet noen da Linn Madelen Bråthen døde ved Breviksbrua.

BAKGRUNN: Politimann tiltalt etter hendelsen på Breviksbrua

Fortalte ikke sannheten

I sin prosedyre sa aktor Kjetil Omholt at det ikke er grunn til å tro på tiltaltes forklaring om at han var i en boble etter den tragiske hendelsen på Breviksbrua. Aktor mener det er andre grunner til at han ikke fortalte sannheten.

Aktor mener at man burde kunne forlange mer av en tøff og robust person, som hadde tillit til å takle vanskelige situasjoner i politiet.

Omholt mener derimot at det var en grunn til at han ikke fortalte sannheten. Grunnen var at tiltalte hadde noe å skjule.

– Tiltalte har jo ikke så stor troverdighet når han kommer med disse omfattende løgnhistoriene i starten av saken. Det var også bakgrunnen for at det gikk litt galt for etterforskerne i starten, for kollegaene stolte jo på han. Men de tok feil, og det er kjedelig å oppdage i ettertid, sier aktor.

Saken fortsetter under bildet.

Aktor Kjetil Omholt

Aktor Kjetil Omholt la fram sin påstand i lagmannsretten i morges.

Foto: Tom Ole Buaas

Tre års fengsel

Aktor trakk fram at tiltalte, ifølge vitner, skal ha vært seksuelt pågående mot Linn Madelen Bråthen. Hun skal ha ønsket å konfrontere ham med dette. Aktor mener det er menneskelig at tiltalte ønsket å skjule det.

– Det er påtalemyndighetens syn at forholdet mellom disse to partene var opptakten til det som skjedde på brua. En ting er at fornærmede hadde en sykdomshistorie og gikk på medisiner, men vi mener at det skjedde en krangel og at situasjonen ble som den ble, sier Omholt.

Aktor la også vekt på at tiltalte kjente til Linn Madelen Bråthens sykdomshistorie og at han forlot henne i vannet uten å varsle noen. Aktor mener at det er skjerpende og at tiltalte derfor bør dømmes til tre års fengsel.

– Det er påtalemyndighetens syn at tiltalte er skyldig etter tiltalen og skal dømmes i samsvar med den, sier Omholt til NRK.

Kan anke

Bistandsadvokat Sigurd Klomsæt sier han mener tiltalen burde blitt endret til drap. Han sier de pårørende kan komme til å anke saken til Høyesterett eller Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg for å få til det.