Hopp til innhold

Saboterte lenser

Politiet aksjonerte natt til lørdag etter at personer saboterte og løsnet lenser og kastet stein på mannskaper fra IUA i Kreppa ved Kragerø. Det forteller Thomas Granfeldt, som er fungerende leder i IUA-Telemark.

Lenser skal stanse oljen i å spre seg
Foto: Aud Darrud / NRK

Granfeldt sier at en lense ble løsnet og at det ble kastet stein fra land etter båt og mannskap fra Skjærgårdstilsynet, som arbeider for IUA (Interkommunalt utvalg mot akutt forurensning) i Telemark.

Operasjonsleder Per Bjartheim i Telemark politidistrikt bekrefter hendelsen, som skjedde i den søndre delen av Kreppa. Meldingen politiet fikk fra IUA var at en mann som var inne på land kastet stein mot Skjærgårdstjenesten og forsøkte å gjemme seg.

Politiet rykket ut

Politiet rykket ut og fant mannen. Han opplyste at han var satt i land fra en båt fordi han skulle urinere, og at båten hadde kjørt fra han nordover i Kreppa.

Mannen ble kjørt til Kragerø. Han er 39 år og hjemmehørende i Poregrunn. Båten mannen hadde vært i ble ikke funnet.

Svært alvorlig

- Dette er svært alvorlig, sier Thomas Granfeldt i IUA. Lenser er lagt ut for å sikre mot mer forurensning enn det alt er. Det vil være svært uheldig dersom olje som vi har kontroll på skal komme ut av kontroll fordi privatpersoner gjør slikt, sier han.

Saken får etterspill

Også politiet ser alvorlig på hendelsen, også fordi mannen kastet stein etter båt og mannskap fra IUA som arbeider med oljeforurensningen.
Operasjonsleder Per Bjartheim sier politiet etterforsker saken, som får et etterspill.

Politiet har tidligere sagt at oljelenser som er lagt ut er å betrakte som politisperringer, og at det er forbudt å bryte disse eller å ta seg gjennom uten tillatelse.