Dette skjer når brannalarmen går

TØNSBERG (NRK): Uansett om brannmannskapene står i dusjen, er på toalettet eller sover, skal de være ute av porten innen ett minutt hvis brannalarmen går.

Brannmannskaper i Tønsberg øver på utrykning.

SE VIDEO: Bli med Fredrik Håland Johansen i Vestfold interkommunale brannvesen på øvelse

Når ulykken først er ute og huset ditt har tatt fyr, teller sekundene. Derfor øver brannvesenet ofte på raske utrykninger.

Fredag testet mannskapene på Tønsberg brannstasjon hvor lang tid de bruker fra alarmen går, til de kjører ut fra stasjonen.

Dem som jobber her er på vakt sju døgn hver måned, og de bruker mye av tiden på diverse øvelser.

– Uansett tid på døgnet trener de på hvordan de kan spare tid. Det kan gå på hvor tøyet henger, hvordan det henger og hvor skoene er. Kan en spare et eller to sekunder et sted, så finner de de forbedringene, sier Hans-Otto Schjerven, beredskapsleder for Vestfold interkommunale brannvesen.

Maks ett minutt

Victor 2-1, Victor 2–3. Det er meldt om brann.

Alarmen går og øvelsen er i gang. Over sambandet får mannskapene på jobb beskjed om hvor det brenner. Beskjeden kommer to ganger.

– Uansett om de ligger og sover når alarmen går, er i dusjen, på toalettet eller spiser, så skal de ut i løpet av ett minutt. Det er kravet, sier Schjerven.

Klær og sko må på, og bilen klargjøres.

Det er forholdsvis rolig stemning inne på stasjonen, men i løpet av 58 sekunder er bilene på vei ut porten.

– Dette er de drilla på, så de er relativt rolige.

Schjerven forteller videre at resten av forberedelsene tas i brannbilen på vei til hendelsen.

To brannbiler på vei ut porten.

FORNØYD: Etter et kort minutt var bilene på vei ut. Hans-Otto Schjerven er fornøyd med dagens tid. – Det er slik det skal være, sir han.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Ikke bare proffene som bør øve

I en ny undersøkelse NRK presenterte tidligere denne uken opplyser kun én av fire (26 prosent) å ha hatt brannøvelse hjemme.

Undersøkelsen er utført av Kantar TNS for Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og forsikringsselskapet If. Kun ti prosent av husstander med to eller flere personer har avtalt et utendørs møtested ved brann.

Brannvesenet påpeker viktigheten av at ikke bare de proffe øver på hva som skal skje ved brann, men at også folk gjør dette hjemme. Nettopp det er budskapet denne helgen, når brannvesenet over hele landet arrangerer Åpen brannstasjon.

– Har man en brannstige, prøv den og ha øvelse med barna. Fortell hvor slukkeapparatene er, og test røykvarslerne. Bli enige om hvor dere skal møtes ved en eventuell brann. Ha en fullverdig øvelse, trykk på røykvarsleren slik at den uler, og møt opp på avtalt sted ute, oppfordrer Schjerven.