Siste dag på jobben for Kåss

I dag har Jens Stoltenberg bedt om kongens godkjennelse til å gå av som statsminister, det betyr at rekke andre også må finne seg nye jobber. En av dem er, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Robin Kåss fra Porsgrunn.

Robin Kåss

Robin Kåss vet ikke helt hva han skal gjøre når jobben som statssekretær nå er over.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

– Min første sjef Terje Riis-Johansen gav meg et råd: ikke ha mer i Oslo enn du kan ta med i ett billass. Det rådet har jeg fulgt, sier Kåss, som hevder han kun brukte én time på å rydde kontoret, da han i dag sluttet i jobben som statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

I fem år har han jobbet som statssekretær i henholdsvis Olje og energidepartement og nå sist i Helse og omsorgsdepartementet. Dagen i dag har Kåss vært forberedt på lenge.

– Denne jobber var først og fremst et ett års prosjekt, også har det blitt forlenget gang på gang. Det eneste som er sikkert er at når man jobber som politiker i et demokrati er at én dag er det over, sier Kåss.

Gleder seg til å være mer hjemme

I jobben som statssekretær har Kåss pendlet mellom Porsgrunn og Oslo, akkurat den delen av jobben ser han fram til å være ferdig med.

– Jeg gleder meg til å være mer sammen med venner og familie hjemme i Porsgrunn, men det er også litt surt at det er over. For valgkampen er en kamp, og jeg hater å tape, så vi har gjort alt vi kan for å fortsette i regjering, sier Kåss.

Det eneste som er sikkert når man jobber som politker i et demokrati er at en dag er det over

Robin Kåss

Hva han skal drive med framover har han ikke helt bestemt seg for, men helt ferdig med politikken er han ikke.

– Jeg har allerede tiltrådt i bystyret i Porsgrunn igjen, og jeg syns det er veldig moro å jobbe med lokalpolitikk.

Husker særlig 22. juli

Under terrorangrepet 22. juli var Helseministeren nord for Svalbard, da måtte Kåss inn og overta.

– De dagene var selvfølgelig spesielle, men jeg tror jeg hadde en forholdsvis lett oppgave likevel. Fordi helsevesenet var så godt forberedt og alle visste hva de skulle gjøre til enhver tid, så min jobb ble mer å rapportere hva som ble gjort.

Kåss trekker også fram alle møtene med folk han har hatt i forbindelse jobben i helsedepartementet.

– Du møter folk i en sårbar del av livet, som har et enormt engasjement. De er fulle av både glede og sorg. Så de møtene der er noe av det jeg virkelig vil ta med meg, sier Kåss.