Tilbud om rusomsorg kan forsvinne

DRANGEDAL (NRK) Rusomsorg-tilbudet «Prosjekt Tippen» i Drangedal kan forsvinne. Kommunen skal spare penger, og rådmannen har ikke satt av penger til å drive tilbudet neste år.

Kjell Steinar Evensen, Drangedal

VIKTIG: For Kjell Steinar Evenesen betyr Prosjekt Tippen at han har noe å gå til om dagen. Og slipper å sitte alene i leiligheten.

Foto: Anita Moland / NRK

Prislappen for drifta er 600.000 kroner i året. Men siden tilbudet ikke er lovpålagt og kommunen må spare mer enn 3 millioner kroner, er Prosjekt Tippen ikke med på budsjettet for 2016.

Brukere og ansatte fortviler, men håper på en løsning. Foreløpig jobber de som normalt på Tippen.

– Vi legger nytt golv i det som har vært en kinosal, og vi håper å få det ferdig før julelunsjen.

David Bastnes jobber for framtida. Han er en av brukerne som har vært med å sette i stand lokalene på Tippen. For ni måneder siden var det ikke et helt vindu igjen i bygget.

Skaper stemning

Wenche Ulltveit-Moe og Irene Lia, Drangedal

Wenche Ulltveit-Moe og Irene Lia.

Foto: Anita Moland / NRK

Nå har de satt inn nye vinduer, nytt kjøkken, mala og vaska. Akkurat nå er det den gamle kinosalen som blir pussa opp og bygd om.

Målet er å bygge om til et kjølerom til maten som Tippen-prosjektet henter inn fra butikkene og deler ut og til en bruktbutikk som brukerne skal drive sjøl.

Klokka er så vidt ni og stua er begynt å fylle seg opp. I dag er det pynting av juletreet som står på planen. Wenche og Irene får opp stemninga med julemusikk.

Viktig med ettervern

Det er Halfdan Esborg leder prosjektet på Tippen og det var han som kom på ideen om å ta i bruk de gamle lokalene.

– Jeg har aldri lagt skjul på at jeg var alt for glad i flaska i mange år. Derfor kjenner jeg til en del av problema disse folka har.

Esborg forteller at han veit hvor viktig det er med ettervern, og det fantes det ikke i Drangedal.

– Jeg så det gang på gang at de var lagt inn på psykiatrisk, Borgestad eller andre plasser i lange tider. Da de kom hjem var det tilbake til den samme elendigheten, sier Esborg.

David Bastnes og Halfdan Esborg, Drangedal

David Bastnes og Halfdan Esborg legger nytt golv.

Foto: Anita Moland / NRK

Klarer seg bedre i hverdagen

Derfor prøvde Halfdan Esborg å ta noen grep.

– Jeg hadde lederne mine i ryggen, så de må jeg skryte av. De tente veldig fort på ideen og lot meg dra dette i gang. De hadde trua, og det synes at det er behov for det, sier Esborg.

Mari Ellen Vøllestad er fagansvarlig for rus og psykiatri i Drangedal kommune. Ho sier det er stor forskjell på brukerne før og etter Prosjekt Tippen.

– Mange flere klarer seg mye bedre og har en bedre hverdag. De ruser seg mindre og stiller opp for hverandre og gjør en veldig god jobb, sier Vøllestad.

Halfdan Esborg, Drangedal

Halfdan Esborg mener ettervern er veldig viktig for rusmisbrukere. Her sorterer han mat de har samlet inn fra butikkene i Drangedal.

Foto: Anita Moland / NRK

Har ikke gitt opp håpet

Og en av de er Kjell Steinar Evenesen.

– For meg så betyr det at jeg har noe å gå til om dagen. Og slippe å sitte alene i leiligheten. Det hjulpet meg til å holde meg vekk ifra rusen.

Ole Ivar Luggens er leder av Familiens hus. Han er ikke i tvil om at politikerne ser nytta av prosjektet. Han er likevel ikke overraska over at rådmannen ikke har funnet penger til videre drift.

– Det var jeg klar over slik kommuneøkonomien er i dag. Dette lavterskeltilbudet er et knallgodt tilbud som ikke er lovpålagt, og de lovpålagte må prioriteres først. Men vi har et reelt håp om å få støtte fra politikerne, sier Luggens.

Vil fortsette å låse opp

Halfdan Esborg mener det er viktig å se det store bildet når politikerne skal se på regnestykket.

– For hver misbruker er det seks rundt som også lider. Og når de får stabla seg på beina er det en vinn vinn situasjon for alle parter.

Men uansett utfall kommer Halfdan Esborg til å møte opp og låse opp døra til Prosjekt Tippen fram til noen tar fra han nøklene.