Russ stilte sex-spørsmål til unge jenter

I Porsgrunn blir jenter spurt om vekt og seksuell erfaring for å få «rulle» med russebussen.

Russebuss søknadskjema for rulling

VEKKER OPPSIKT: Søkerne må fylle ut om de er jomfru eller har seksuell erfaring.

Et søknadsskjema fra russ i Porsgrunn har de siste dagene blitt spredd via sosiale medier.

Flere unge jenter har mottatt søknadsskjemaet, som er adressert til dem som ønsker å sitte på med russebussene i russetida. Søkerne blir blant annet bedt om å oppgi vekt og seksuell erfaring. Det var TA som omtalte saken først.

Russ over hele landet vekker med jevne mellomrom oppsikt med det som mange vil beskrive som dårlig og oppsiktsvekkende oppførsel. Sakene handler blant annet om utestengelse, helsefarlige stunt og kroppspress.

Drøye spørsmål

– Dette er flaut.

Russepresident ved Porsgrunn videregående skole, Henry Hansen, har liten sans for de intime spørsmålene, som har skapt sterke reaksjoner blant både elever og foreldre.

Hansen sier at dette er noe som en liten gruppe blant russen står bak, og som flertallet tar avstand fra.

– Dette er drøye spørsmål til unge jenter. Vi skal heller ikke sette noe mer kroppspress på ungdommer enn det som allerede er i dag, mener han.

Rullesøknad

Søkerne blir spurt om alt fra interesser og hobbyer, til vekt og seksuell erfaring.

NRK har snakket med både unge jenter og foreldre, som har reagert sterkt etter å ha sett spørsmålene på Instagram. Ifølge TA er det ikke russen som laget søknadsskjemaet som har spredd dette videre på Instagram. Spredningen er blitt gjort av russ fra en annen buss.

– Russen forstår ikke alvoret

Rektor ved Porsgrunn videregående skole, Kai Magne Bråthen, sier han skal snakke med lederen av russebussen som står bak sex-spørsmålene.

Kai Magne Bråthen

Rektor ved Porsgrunn videregående skole, Kai Magne Bråthen, sier han vil snakke med alle de involverte i saken.

Foto: Eva Susanne Drugg / Telemark fylkeskommune

– De sier at dette var ment som en spøk, men det er tydelig at folk ikke tolker det sånn.

I så fall mener rektoren at det er en fryktelig dårlig spøk å trykke en slik henvendelse. Skolen skal nå undersøke nærmere hva som har skjedd, og la flere få uttale seg, før de avgjør hvordan de skal håndtere saken.

– Det virker som om noen russ ikke skjønner alvoret i slike saker. Det er ikke greit å tulle med alt, og det er en problemstilling som russen sliter litt med, mener Bråten. Han vil ikke spekulere i om de ansvarlige vil bli straffet eller utvist fra skolen, før alle kort er på bordet.

«Helsesista»: – Ikke fordøm, men snakk med dem

Hele Norges helsesøster på Snapchat, «Helsesista», sier det er viktig å huske på at alle gjør dumme ting – også russ.

– I stedet for å fordømme de som kommer med enkelte påfunn ville jeg reflektert sammen med dem og fått dem til å tenke. Husk at hjernen ikke er ferdigutviklinga før rundt 25-årsalderen, sier Tale Maria Krohn Engvik.

Den populære helsesøsteren sier hun vil snakke mye med ungdommene om russetida på Snapchat fremover.

– Jeg jobber daglig med å styrke selvfølelsen til ungdommene våre. Er de sterke og trygge i seg selv, vil de tåle kroppspress og sexpress. Vi voksne må snakke og reflektere med dem.

Helsesista

Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som «Helsesista», sier det viktigste er å snakke med ungdom om valg de gjør, ikke fordømme dem.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK