Rusavhengige får dusjer og vaskeri

Kirkens Bymisjon har fått over en million kroner i støtte for at rusmisbrukere i Tønsberg skal lettere få ta seg en dusj.

Kirkens Bymisjon mottar pengegave.

PENGEGAVE: Kirkens Bymisjon fikk pengegaven til prosjektet "Wash and Go" fordelt over tre år. Her ser man virksomhetsleder Anne Loise Holmen i Kirkens Bymisjon i Tønsberg og kommunikasjonssjef Hege Bjørnsdatter Braaten i ExtraStiftelsen.

Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK

– Hei, Anne Loise. Jeg kommer fra ExtraStiftelsen og har en overraskelse til deg.

Kommunikasjonssjef Hege Bjørnsdatter Braaten i ExtraStiftelsen er innom Kirkens Bymisjon i Tønsberg. Stiftelsen deler ut 60 millioner kroner til helseprosjekter over hele landet denne uken, og Kirkens Bymisjon er en av dem som får pengene.

Pengegaven er på over en million kroner og skal gå til prosjektet "Wash and Go" fordelt over tre år.

– Dette har vi ønsket oss i mange år. Gjestene våre i kafeen, andre brukere av tjenestene våre har etterlyst muligheter for å vaske klærne sine, og dusje i et trygt miljø og med noen som kan hjelpe dem hvis de har behov for det, sier en fornøyd virksomhetsleder Anne Loise Holmen i Kirkens Bymisjon i Tønsberg.

Ønsker et tryggere miljø for kvinner

Kvinner i rusmiljøet har sagt til Kirkens Bymisjon at de ofte ikke tør å kle av seg når de har tilgang til dusj av frykt for å bli misbrukt eller voldtatt, og det ville de gjøre noe med i form av dusjer og vaskeri.

Pengene skal gå til lage en garderobe med dusj og et vaskeri med to vaskemaskiner i kjelleren på Svend Foyns bedehus.

– Vi ønsker at det skal være et trygt sted for jentene. Jentene i miljøet har dessverre ofte store utfordringer vedrørende det å få dusjet. Det er noen som har opplevd at baderomsdøren blir slått inn med slegge. Vi ønsker å bidra til at de skal få lov å ha det trygt og godt, sier Holmen.

Svend Foyns bedehus.

KJELLEREN: Dusjene og vaskeriet i Tønsberg kan være i gang i løpet av sensommeren i kjelleren på Svend Foyns bedehus.

Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK

Åpent tre ganger i uka

Tanken er at det skal være åpent tre ganger i uken og fire timer hver dag, men dette kan justeres etter hvert.

På vaskeriet vil det koste 20 kroner for en vaske og det skal være betjent. Håpet er også å tilby gratis undertøy.

– Vi mener hele tilbudet vil bidra til økt velvære, og forebygge infeksjoner, hindre smitte og bidra til en bedre helse, forteller Holmen.

Hun håper at dusjene og vaskeriet i Tønsberg er i gang i løpet av sensommeren.