65 av 1000 bilister tar narkotika eller medisiner før de setter seg i bilen og 10 av 1000 bilister er direkte ruset i trafikken.
Det viser en stor undersøkelse som Transportøkonomisk institutt, Folkehelseinstituttet og Utrykningspolitiet har gjort.
Mange kjører altså bil mens de er påvirket av medikamenter, og resultatet bekymrer UP-sjefen i Vestfold og Telemark, Tor Egil Syvertsen.
– Det er et skremmende høyt tall. I sannhetens navn skal det sies at det ikke er alle som har stoffer i blodet som har direkte påvirkning på kjøreevnen, men for mange har det. Noen gjør dette bevisst, mens andre kanskje glemmer seg, sier han til NRK.no.
Les også:
1000 farlige i døgnet
Den største gruppen av farlige bilister hadde ifølge undersøkelsen brukt sovemedisin, beroligende medisin og smertestillende midler. To prosent hadde narkotiske stoffer i blodet, mens under en halv prosent kjørte med promille
På E 18 mellom Larvik og Porsgrunn kjører det gjennomsnittlig over 15 000 biler i døgnet.
Basert på opplysningene i undersøkelsen innebærer det at over 1000 bilister med farlige medisiner, narkotika eller alkohol i blodet kjører denne strekningen hvert døgn. Over 150 av dem har så nedsatt dømmekraft og reaksjon at de ikke burde vært i trafikken.
Men politiet har en utfordring i forhold til å avdekke medikamentbruken, sier Syvertsen.
- Alle polititjenestemenn har en basiskunnskap i det å avdekke rusmiddelmisbruk, også misbruk av annet enn alkohol. Men det er veldig vanskelig, for per i dag finnes det ikke noe annet instrument for å påvise dette enn det man ser med det blotte øyet, sier Syvertsen.