Hopp til innhold

En halv million nordmenn mangler røykvarslere

TØNSBERG (NRK): Så mye som en halv million nordmenn mangler røykvarslere eller lever med røykvarslere som ikke fungerer. I dag er det røykvarslerens dag, og brann- og el-Norge råder deg til å sjekke om den lille livredderen faktisk fungerer.

Hele 500.000 nordmenn mangler røykvarslere eller lever med røykvarslere som ikke fungerer. I dag er det røykvarslerens dag, og i den forbindelse har 87 år gamle Per Lunde i Tønsberg fått besøk av Vestfold Interkommunale brannvesen. De sjekker om han har alt på stell når det gjelder røykvarslere og brannslukningsutstyr.

SE VIDEO: 1. desember, på røykvarslerens dag, fikk 87 år gamle Per Lunde besøk av brann- og feiervesenet. De hjalp han med å sjekke om brannvernutstyret hans var i orden.

Desember er årets mest brannfarlige måned, og i jule- og nyttårshelgen er det to-tre ganger flere boligbranner enn ellers i året. En av de aller viktigste brannforebyggerne er røykvarsleren.

DSB, Norsk brannvernforening og Gjensidige står bak kampanjen «Aksjon boligbrann», som innledes med røykvarslerens dag 1. desember. I den forbindelse har 87 år gamle Per Lunde i Tønsberg fått besøk av Vestfold Interkommunale brannvesen og feiervesenet. De sjekker om han har alt på stell når det gjelder røykvarslere og brannslukningsutstyr.

– Det er helt topp å få brannvesenet på kontroll. Jeg har problemer med å sjekke røykvarsleren hvis jeg ikke får hjelp. Det var jeg selv som ba om det. Jeg hørte om røykvarslerens dag på radioen i morges, og forstod at det bare var å ringe for å få hjelp, sier han til NRK.no.

TIl sammen drar brann- og feiervesen og lokalt elektrisitetstilsyn på frivillig kontroll hos 40.000 norske husstander denne uka. Personer med forhøyet risiko for brann, for eksempel på grunn av alder eller sykdom, blir prioritert.

Antall omkomne i jula halvert

Under tirsdagens besøk fikk Per Lunde alle sine 8 røykvarslere testet etter batteribytte. Han fikk også gode råd knyttet til brannslukningsapparatet sitt.

– Apparatet er fra 1982, så det bør byttes ut. Brannslukningsapparatet bør kontrolleres hvert tiende år, sier Morten Jensen, feiersvenn i Vestfold interkommunale brannvesen.

Lars Haugerød, senioringeniør i DSB, forteller at de startet opp Aksjon boligbrann for ti år siden.

– Vi bestemte oss for å gjøre noe med de høye branntallene i jula. I aksjonen får vi lokalt brannvesen og lokale eltilsyn til å gå kontroller, vi tror det er den beste måten å gi innbyggerne viktig informasjon om røykvarslere, sier han.

– Har aksjonen gitt resultater?

Silje Eide, branningeniør i VIB

Branningeniør Silje Eide sier at man bør teste om røykvarsleren fungerer én gang i måneden.

Foto: Hans Petter Reppe/NRK

– På de ti årene vi har holdt på, har antall omkomne i juleuka blitt halvert. Det tror vi aksjonen er en sterk årsak til.

Test røykvarsleren månedlig

Silje Eide, branningeniør i VIB, anbefaler folk å teste om røykvarsleren fungerer én gang i måneden.

– Det bør man også gjøre hvis man har vært lenge borte. Røykvarsleren gir fra seg pip når det er lite strøm igjen, men det kan ha skjedd mens du var på ferie. Bruk testknappen under for å teste om varsleren fungerer, eller prøv litt røyk under røykvarsleren, sier hun.