– Jeg husker ingenting. Jeg ble ristet liv i av samboeren min. Da hørte jeg det pep noe voldsomt. Da vi åpnet døra ble vi møtt av en vegg av røyk, sier Børre Falchor Johnsen fra Horten.
Han og samboeren Nina Holum ble naturligvis redde. Røyken var så tykk at de ikke så noe foran seg. De klarte til slutt å komme seg ned og ut.
BRANT: Børre og Nina våknet av røykvarsleren.
Foto: PRIVATBrannen hos paret startet på grunn av en kortslutning i varmekablene.
– Den følelsen sitter godt i ennå. Det var et mareritt, sier Johnsen.
Hadde det ikke vært for røykvarsleren kunne brannen endt mye verre.
– Den reddet livet vårt. Det er helt sikkert, sier Johnsen.
Kan gå ut på dato
De aller fleste vet at man bør bytte batteri i røykvarsleren hvert år. De aller fleste har også fått med seg at det er lurt at de er seriekoblet.
Det mange kanskje ikke vet er at røykvarsleren har en utløpsdato.
– Følsomheten svekkes over tid, sier brannmester Steinar Holm.
Brannmester Steinar Holm oppfordrer alle til å bytte røykvarslerne om de er for gamle.
Foto: PrivatRøykvarslerne må byttes etter 8–10 år. Brannvesenet anbefaler også at man støvsuger varsleren sammen med batteribyttet. I tillegg er det viktig å bruke testknappen, så man vet at den fungerer.
– Kostnaden for en ny er liten i forhold til gevinsten, sier brannmester Holm.
Her har brannvesenet tatt seg inn i en leilighet i Tønsberg etter at en nabo varslet om piping fra røykvarsler. Det var ingen brann. Kun en røykvarsler med feil.
Foto: Vestfold interkommunale brannvesenBruker mer strøm
Test røykvarslerne og bytt batteri på Røykvarslerdagen 1. desember, oppfordrer Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
En fersk undersøkelse, utført av Ipsos på vegne av kampanjen Røykvarslerdagen, viser at cirka 800.000 nordmenn over 18 år har opplevd branntilløp. Det vil si hver femte nordmann.
Alle branner starter i det små, men de fleste slokkes heldigvis før de blir store.
– Disse tallene viser hvor viktig det er å ha røykvarslere og slokkeutstyr som fungerer, sier avdelingsdirektør Johan Marius Ly i DSB.
BYTT BATTERI: Det er oppfordringen fra Johan Marius Ly i DSB.
Foto: PrivatUndersøkelsen viser også at 30 prosent bruker mer strøm under koronaepidemien enn tidligere.
– Mange branner skyldes feil i det elektriske anlegget eller feil bruk. Med tanke på den økte belastningen på elanlegg, kombinert med mye hjemmetid og behov for mer oppvarming, er vi spente på hvordan dette vil slå ut, sier Ly.