Hopp til innhold

– Rasende over at jeg skal låses inne og påtvinges passiv røyking

Røykeloven brytes daglig i norske fengsler og det reagerer innsatte på.

Ringerike fengsel.

Robert Johan Moen soner i Ringerike fengsel og vil ikke utsettes for passiv røyking.

Foto: Ola Walberg / NRK

Robert Johan Moen soner nå i Ringerike fengsel og vil ikke utsettes for passiv røyking. Derfor skrev han brev til Fylkesmennene i Oslo og Akershus, Buskerud og Vestfold og klaget på at røykeloven ikke blir overholdt.

25 år etter at loven ble innført, er det fremdeles innsatte i norske fengsler som plages av passiv røyking.

De ansatte betrakter problemet som uløselig og Moen mener det er skandaløst.

– Det er veldig sjokkerende for meg å komme inn i fengselet og oppdage at røykeloven ikke blir overholdt i fengslene i Norge. Skandaløst er ordet for det, sier Moen.

– Hvor opptatt er du av dette med passiv røyking?

– Først og fremst er jeg eksplosivt rasende over at jeg skal låses inne og påtvinges passiv røyking.

Han understreker at de innsatte gjerne må røyke, men vil selv ikke bli påtvunget rollen som passiv røyker.

– Hof fengsel er verst

Av de tre fengslene som Roger Johan Moen har sonet i, mener han at Hof fengsel i Vestfold er verst når det gjelder brudd på røykeloven.

– På Hof reagerte jeg på to ting. I arbeidsrommet røyket alle helt fritt uten at det ble påtalt i det hele tatt. Jeg fikk ikke åpnet døren heller for dette var i desember og da ble det for kaldt. Dessuten på brakka, når den blir låst på natta, blir det røyket på toalettet og i gangene. Når jeg åpner døren til cella mi så kommer røyken inn der og det går ikke an å gå unna. Man er innelåst med røyk, forteller han.

Morten Løding Sørensen er operativ leder i Hof fengsel og han vet at det
røykes ulovlig i fengselet, men han finner det vanskelig å håndheve.

– Vi er klar over at røykeloven blir brutt, men jeg vil også påpeke at når vi ser at personer røyker der de ikke skal, så iverksetter vi tiltak rundt det. Men det er veldig vanskelig å gjøre noe når du kommer inn i et rom hvor det ikke er folk, men det lukter røyk. Da kan du ikke finne noen å ta for noe, når du ikke vet hvem som har gjort det, sier han.

Moens klage til Fylkesmannen i Vestfold er nå oversendt Hof kommune
for behandling.

Lov å røyke i cella

I Ringerike fengsel har hver innsatt sin celle og der har de lov til å røyke. Håkon Melvold er fengselsleder og sier at det er umulig å forhindre at røyken siver inn i andre celler.

– For å forhindre enhver form for passiv røyking eller ubehagelig røyklukt i et fengsel, så er det eneste virkemidlet å ha totalforbud mot all innendørs røyking, sier han.

Fengselsleder Håkon Melvold

Se video: Fengselsleder Håkon Melvold sier det eneste virkemidlet ville være å ha et totalforbud mot all innendørs røyking