Hopp til innhold

Risikerer fengsel for å ha solgt melk

Øko-bonden Gustaaf Koot hevder han ikke har gjort noe galt når han har solgt upasteurisert melk fra gården sin i Holmestrand.

melk

Tine får ikke en dråpe av melken fra gården til Gustaaf Koot i Holmestrand. Han selger upasteurisert melk til kunder som oppsøker han på gården.

Foto: Colourbox

Mandag må Koot møte i retten for brudd på matloven. Ett av de sentrale spørsmålene blir hva som er tilfeldige kunder.

– Det er en åpning for å selge upasteurisert melk fra gård dersom det ikke er organisert butikkvirksomhet. Kundene oppsøker ham i fjøset, og han har solgt melk derfra. Det mener vi er lov, sier Koots forsvarer, advokat Marie Sølverud.

Hun mener forskriftene og lovverket er uklart. Derfor er denne saken prinsipiell, og hun mener det ikke er umulig at saken kan gå helt til Høyesterett. Ett av de sentrale spørsmålene retten må ta stilling til, er hva som er tilfeldige kunder.

Razzia på gården

I februar 2015 trykker Dagens Næringslivs helgemagasin D2 en artikkel om råmelk. Artikkelen beskriver blant annet hemmelige melkeringer hvor upasteurisert melk handles og distribueres i skjul. Gustaaf Koot er intervjuet i artikkelen og hevder hardnakket at han ikke har gjort noe galt.

Tilfeldig eller ikke, etter artikkelen i D2 blir Koot politianmeldt av Mattilsynet. Politiet får rettens kjennelse til å ransake gården. En politiadvokat, fire politibetjenter og to personer fra Mattilsynet går til aksjon. De beslaglegger en rekke dokumenter, datamaskiner og en mobiltelefon. Koot blir arrestert og satt i varetekt.

– Den aksjonen var ganske så uproporsjonal. Det hører ikke noe sted hjemme. Han har nok blitt offer for at myndighetene ønsket å statuere et eksempel, sier Sølverud.

Politiadvokat Tale Helgerød, som er aktor i saken, tilbakeviser kritikken.

– Hvis man tenker på hvor mange personer som deltok, så var dette en litt annerledes sak for politiet. Det gjorde kanskje at man var noen flere enn ved en mer ordinær straffesak, sier Helgerød.

Hun legger til at det ikke ble gjort noen feil i ransakelsen.

Har tatt lang tid

Aksjonen på gården til Koot skjedde i juni 2015. Først 4. januar i år kom tiltalen fra Statsadvokatene i Vestfold og Telemark. I dag starter rettssaken.

– Det bør være formildende at man går og venter på en sak i to år og lever i uvisshet. Det bør komme Koot til gode, sier Sølverød.

– Tidsbruken til politi og påtalemyndigheten blir et tema under straffeutmålingsprosedyren for både påtalemyndigheten og forsvarer, sier politiadvokat Tale Helgerød.

Påtalemyndigheten har allerede lagt ned påstand om inndragning av 150.000 kroner som Koot skal ha tjent på salg av melk. Forsvaret mener summen er for høy.

Koot risikerer bøter eller inntil ett års fengsel. Dersom retten mener det er et lovbrudd under særdeles skjerpende omstendigheter kan fengselsstraffen økes til to år.

Politiadvokat Tale Helgerød vil ikke kommentere hva hun mener straffen bør være dersom Koot blir dømt.