Hopp til innhold

Opprør mot fokus på rikspolitikerne

NOME (NRK): Lokalpolitikere er luta lei av at Erna, Siv og Jonas får mest oppmerksomhet i en valgkamp til kommune- og fylkestingsvalget. – Hvis den voldsomme dominansen fortsetter, kan vi like godt slå sammen valgene, mener ordfører i Skien (Ap), Hedda Foss Five.

Erna Solberg og Jon Georg Dale besøkte "MIND- senteret" i Bodø

OPPGITT OVER RIKSPOLITIKK-FOKUS: Ordfører i Skien, Hedda Foss Five, mener mediedekningen i valget er på grensa til villedende, og kan bli et demokratisk problem. På bildet ser vi Erna Solbergs skygge sneie Høyres ordførerkandidat i Bodø, Lars Vestnes (t.h.)

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

På tvers av partier og kommunegrenser protesteres lokalpolitikere nå mot medienes fokus på sentrale politikere og saker, i valgkampen til kommune- og fylkestingsvalget.

Hedda Foss Five

Ordfører i Skien, Hedda Foss Five fortviler over det enorme rikspolitikk- fokuset før lokalvalget.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Denne valgkampen synes jeg har vært ekstremt. Hovedfokuset har vært på de sentrale stortingspolitikerne, og de sakene som ligger til nasjonale politikere å vurdere. Slik det nå sauses sammen er hovedhensikten med egne valg borte, mener ordfører i Skien (Ap), Hedda Foss Five.

– Villedende i stedet for veiledende

I samme kommune har Frp-politiker Knut Morten Johansen publisert et innlegg på Facebook, der han ber journalister i riksmedia ta ansvar.

– Slik som det er nå er det bare å slå sammen hele greia, skriver han i innlegget.

Johansen mener blant annet at det har liten verdi at NRK sender debatter fra forskjellige steder i landet, når det er de samme rikspolitikerne som er med på lasset.

Ordførerkandidaten til Høyre i Skien, Emilie Schäffer, sier at hun tror at mediedekningen kan være villedende for velgerne.

– Det er jo lokalpolitikerne og de lokale sakene som folk bør få vite mer om nå, og ikke bare rikspolitikerne, sier hun.

Svein Tore Løkslid, Hedda Foss Five Hadia Tajik

Hedda Foss Five sier hun gjerne får besøk av rikspolitikere, både før og i valgkampen. Her med nestleder i partiet, Hadia Tajik, og fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid (Ap). hun mener derimot at det går for langt når det hele ser ut som et stortingsvalg.

Foto: Roald Marker / NRK

Frustrert

Lokalpolitiker i Nome fra Fremskrittspartiet, Gry-Anette Rekanes Amundsen er oppgitt over å bli stilt i skyggen av rikspolitikken.

Det er lokalvalg og da skal de lokale sakene frem. I alle de store mediene ser vi at de kjører partilederutspørring. Det er jo ingen av dem som er på valg. Det er det jo VI som er. Hvor i all verden blir det av de lokale sakene i riksmediene?

Bjørg Tveito Lundefaret og Gry Anette Rekanes Amundsen

Ordfører i Nome, Bjørg Tveito Lundefaret fra Arbeiderpartiet og lokalpolitiker fra Fremskrittspartiet, Gry Anette Rekanes Amundsen føler de kommer helt i skyggen av rikspolitikerne.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Også fra andre deler av landet kommer er det reaksjoner på medienes fokus på rikspolitikere.

Statsviter for Institutt for samfunnsforskning, Jo Saglie tror ikke lokalpolitikerne trenger å bekymre seg for å ikke nå ut.

– Om du spør velgerne om valgkampen i kommunen var preget av lokale eller rikspolitiske saker, sier de fleste at det var lokale saker. Jeg tror lokalpolitikerne har lite å bekymre seg over.

Leter etter balansen

Prosjektleder for NRKs valgsatsing, Aksel Helgheim, sier at NRK prøver å få til en balanse på dekningen av rikspolitikere og de som er til valg.

– Vi leter hele tiden etter balansen, og vet at det kan bli en slagside. Partilederne har også viktige roller i et kommune- og fylkestingsvalg. I år har vi uansett bred dekning med over 200 sendinger som er lokale, og en del som er nasjonale.

Valgansvarlig i VG, Eva-Therese Grøttum sier de er opptatt av å speile alle sider ved valget.

– For VG er det viktig å dekke valgkampen både nasjonalt og lokalt. Denne valgkampen har vært spesiell, fordi bompengemotstanden, som begynte lokalt flere steder, endte med en langvarig konflikt i regjeringen. Den konflikten var det viktig for VG å følge tett. Samtidig begynte bompengeopprøret lokalt, og menneskene bak denne bevegelsen har også vært viktige for oss å komme tett på.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark