Hopp til innhold

Ribbet av fyllekjører

Det skal koste dyrt å bli med en fyllekjører. Det får en ung vestfolding nå erfare.

Kim Ronny Otterstad
Foto: John-André Samuelsen

Turen med en full kamerat ved rattet førte til at Kim Ronny Otterstad (bildet) ble lam fra livet og ned etter en bilulykke. 

Nå har Agder lagmannsrett også bestemt at han bare skal ha 40 prosent av forsikringssummen.  Årsaken er at han  med viten og vilje ble med fyllekjøreren.

Dommen får - hvis den blir stående - stor prinsipiell betydning for liknende saker senere.

Anker til Høyesterett

Men allerede nå er det klart at Kim Ronny Otterstad anker dommen til Høyesterett.  - Vi har ingen ting å tape, resultatet kan ikke bli dårligere enn dette, sier en tydelig skuffet Otterstad til NRK.  - I utlandet har tilsvarende erstatningssaker ført til full utbetaling til trafikkofre som har kjørt med fyllekjørere, sier han.

Lenket til rullestol

Utforkjøringen skjedde på Nøtterøy i 2002, etter at de to kameratene hadde drukket tett i mange timer. Otterstad ble liggende fastklemt i bilvraket, og etter lange sykehusopphold er den medisinske invaliditeten satt til 87 %.  Han vil være avhengig av rullestol resten av livet, og har fått livskvaliteten kraftig redusert.

- Grovt uforsiktig

Bilen var forsikret i Vesta Forsikring.  Forsikringsselskapet mente at Otterstad, som da var vel 18 år gammel, hadde vært så uforsiktig ved å bli med en fyllekjører, at forsikringsutbetalingen burde reduseres med 80 prosent.  Da saken var oppe i tingretten, avgjorde den at utbetalingen skulle reduseres med 30 prosent.

Nå har Agder tingrett behandlet saken, og bestemt at erstatningen skal reduseres med 60 prosent.  Den begrunner avgjørelsen med at Otterstad medvirket til fyllekjøringen ved at de to kameratenene var enige om å dra avsted i bil, til tross for at begge hadde drukket nærmere 20 flasker øl og en halvliter brennevin hver.

Skal forhandle om kronebeløp

Otterstad har gjort krav på en samlet erstatning på rundt sju millioner kroner. Vesta mener at en samlet erstatning - før avkorting - burde være på rundt fire millioner.  Partene skal forhandle om det endelige kronebeløpet når avkortningsspørsmålet er rettskraftig. Men etter at lagmannsretten har gitt forsikringsselskapet medhold på de fleste punktene, kan det ligge an til en utbetaling på under to millioner kroner.

- Dette er en typisk ungdomsulykke der det er fart og rus, sier Vesta Forsikrings fagsjef på personskade, Terje Marthinsen. - For de involverte er dette tragisk, men for Vesta er det viktig at lagmannsretten nå sier klart fra at fyllekjøring er uønsket, og at det får konsekvenser for den som deltar, og for de uskyldige som måtte bli rammet.

Russisk rullett

- Avkortningen i denne saken må sees i sammenheng med den ekstreme risikoen som fyllekjøring medfører for uskyldige medtrafikanter. Otterstad visste at de skulle fyllekjøre da han satte seg inn i ulykkesbilen.  På denne måten spilte han russisk rullett med eget og andres liv, sier Terje Martinsen, som førte saken for Vesta.

Dommen er prinsipiell på flere punkter.  Dersom Høyesterett stadfester lagmannsrettens dom, vil detl trolig føre til at liknende saker i fremtiden blir avgjort uten å gå rettens vei.