Ribberull med spennende fyll

VINJE (NRK): Noen vil ha det tradisjonelle, mens andre vil gjerne ha noe nytt til jul. Bodil Nordjore sørger for at alle får det de vil ha.

Bodil Nordjore lager ribberull

FARGERIK RULL: Ribberull med ny vri har en annen smak og andre farger enn den tradisjonelle rullen. (Video: Britt Boyesen)

På benken ligger to store kjøttstykker. Det er utbeina tynnribber.

– Du kan også kjøpe buklister hvis du har tilgang til det, sier tradisjonsbæreren som ikke skygger unna nye ingredienser.

Noen kan ikke tenke seg ei jul uten ribberull på brødskiva. Da skal det helst være den tradisjonelle, krydra og kokte rullen. Bodil Nordjore lager gjerne en ribberull etter den gamle oppskriften.

Her er oppskriften på ribberull med ny vri

Det går også an å innføre nye tradisjoner. Derfor står det en rekke krydderplanter på benken i tillegg til flere tuber. Det finnes krydder i pastaform på tuber som et alternativ til ferske urter og krydder. Bodil synes det er helt greit med valgmuligheter.

Bodils oppskrift på ribberull

 • En utbeina tynnribbe av svin eller en buklist
 • 1 dl salt
 • 1/2 glass pepper (cirka 12 gram)
 • 1 pakke malt nellik (cirka 8 gram)
 • 2 ts allehånde

Gode råd

Du skal «brette ut» kjøttstykket etter å ha delt det i tre, men uten å ha skåret det opp i tre deler. Begynn i den ene enden og skjær deg bort, men bare nesten bort til enden av stykket. La det være igjen en centimeter. Legg deretter kniven under denne «bretten», rett over svoren, og skjær bort til den andre enden av kjøttstykket. Da er det tre deler som henger sammen.

Hvis bretten er veldig ujevn, kan du skjære den fint til. De kjøttstykkene du skjærer bort, legger du andre steder på rullen der det kanskje er litt ujevnt.

Deretter krydrer du hele kjøttstykket jevnt og fint før du ruller det stramt sammen slik at svoren dekker yttersiden av rullen.

Snurr en bomullshyssing jevnt rundt rullen og bind den fast. La ribberullen trekke i 5–6 timer på kokepunktet. Legg gjerne litt hel svart pepper, løk og laurbærblad i vannet.

Hvis du trekker rullen i en vakuumpose, behøver du ikke ha noe ekstra i vannet.

Fjern hyssingen og del rullen i tynne skiver når den har blitt kald.

Bodils oppskrift på ribberull med ny vri

 • En utbeina tynnribbe eller buklist
 • En potte frisk basilikum
 • 3–4 kvister frisk rosmarin
 • 1–3 frisk chili
 • En fingerstor bit fersk ingefær
 • 1–2 potter koriander
 • 3–4 fedd hvitløk
 • 1 ss grovmalt pepper
 • 1 ss salt

Fordel basilikumblader og rosmarin over hele kjøttstykket. Finhakk chilien og rasp den ferske ingefæren. Riv over koriander. Press hvitløken. Alt dette skal du strø over stykket samt pepper og salt.

Alternativet til den ferske chilien, ingefæren, korianderen og hvitløken er å kjøpe dette på tube. Det er en type urtepasta som er å få kjøpt i flere butikker. Da legger du små klatter med disse urtene jevnt over kjøttstykket.

Så ruller du kjøttstykket stramt sammen. Bind bomullshyssing godt rundt så det beholder fasongen.

Stek rullen i 4–5 timer. Start med 120 grader, øk til 150 grader etter et par timer, og slutt med 170 grader den siste timen.

Denne rullen kan du både servere til middag og bruke som pålegg.

– Det må være fett på ribberullen, men ikke bare fett. Det må heller ikke være for lite fett. Smaken sitter også i fettet.

Bodil Nordjore
Ribberull

Ribberullen er full av godsaker. Nå skal den bare få litt hjelp av hyssing til å holde formen, og så skal den godgjøre seg i stekeovnen de neste timene.

Foto: Britt Boyesen / NRK