Rettspsykiaterne: – Kvinnen kan bli voldelig igjen

Rettspsykiaterne som har undersøkt kvinnen som har innrømt å ha drept John Gerhard Steen, er ikke i tvil om at hun var psykotisk i gjerningsøyeblikket. De mener også at hun vil kunne gjenta voldelige handlinger igjen.

Rettspsykiater Arvid Nedal

Rettspsykiater Arvid Nedal har undersøkt den tiltalte kvinnen etter drapet på John Gerhard Steen.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Rettspsykiaterne Arvid Nedal og Torgeir Husby har utarbeidet en rapport etter vurdering av kvinnen som er siktet for drapet på John Gerhard Steen.

– Trenger behandling under tvang

De beskriver kvinnen som svært sinnslidende. Hun har, over flere år, hatt alvorlige diagnoser som har påvirket henne. Psykiaterne mener hun har en kronisk, alvorlig sinnslidelse, som har påvirket henne i stor grad.

De er enige med aktor i at det er behov for tvungent psykisk helsevern og sier risikoen for gjentakelse er stor.

Les også: Barna til avdøde fryktet for farens liv

Kvinnen har misbrukt rusmidler og dette har forverret helsen hennes. Nedal fortalte til retten at det et tydelig at medisinene hun skulle tatt, ikke er blitt brukt. Dette har gjort at hun, gradvis, er blitt mer syk.

Drap Langesund

John Gerhard Steen ble drept i sitt eget hjem i Langesund 28. januar 2014.

Foto: Jonas Rydén

I dagene omkring drapet, har vitner fortalt at de aldri har sett kvinnen så syk. I de første avhørene av kvinnen, fremstår hun også som svært ukonsentrert og fraværende.

Svært aggressiv

Rettspsykiaterne mener kvinnen ikke har vært bevisstløs og at dette skal være grunnen til at hun ikke husker det som har skjedd.

Les også: Sjokkert over brutale voldsepisoder mot faren

De sakkyndige er også bedt vurdere om hun kan utføre noe lignende igjen. De mener det er fare for at det kan foreligge en risiko for gjentakelse av voldelige handlinger, spesielt mot egen eller Steens familie eller mot helsepersonell.

Nedal sier at kvinnen, i avhør, har vært svært aggressiv, både overfor sin egen familie og familien til John Gerhard Steen og overfor helsepersonell.

Rettspsykiaterne mener det er usikkert når kvinnen kan oppleve en bedring i sykdommen. Trolig vil det vare livet ut.