Rekorddeltakelse i kirkevalget

Ved årets valg har 485 000 kirkemedlemmer har sagt sin mening om hvem som skal styre kirken.

Jevn strøm av velgere også til kirkevalget

REKORD: Oppslutningen om årets kirkevalg var rekordhøy. (Arkivbilde)

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

– En valgoppslutning på 16,7 prosent er veldig gledelig. Det gir kirkens tillitsvalgte et sterkt mandat i en spennende periode for Den norske kirke, sier Kirkerådets leder, Svein Arne Lindø, i en pressemelding fra Den norske kirke torsdag.

For fire år siden deltok 13,5 prosent av de stemmeberettigede.

  • Hvem som er valgt inn i menighetsrådet der du bor, kan du se på kirken.no

– Mobiliseringen rundt ja eller nei til kirkelig vigsel av likekjønnede har engasjert langt utenfor kirkens kjernetropper. Organisasjonen Åpen folkekirke bidro sterkt til dette ved å stille egne lister i bispedømmerådsvalget i 9 av de 11 bispedømmene. Kampanjene fra Åpen folkekirke og nettverket Levende folkekirke har ført til at mange har gjenoppdaget noe av sitt ansvar som kirkemedlemmer, sier Lindø.

Overrasket over resultatet

Oppslutningen om kirkevalget i Tunsberg ser ut til å ligge på 17,6 prosent for bispedømmerådsvalget og noe høyere for menighetsrådsvalgene.

Sistnevnte overrasker valgansvarlig i Tunsberg, Ole Martin Thelin.

– Dette er overraskende ut fra rapportene vi har fått underveis, sier Ole Martin Thelin, valgansvarlig i Tunsberg Bispedømme.

– Det var mye oppmerksomhet rundt det at Åpen kirkegruppe stilte egne lister. Hvordan gikk det med dem?

– Vi har ikke oversikt over det ennå, men vi vet at det har vært ganske stor oppslutning om den lista. Enkelte steder er det i hvert fall dobbelt så mange stemmer på Åpen Folkekirke som på Nominasjonskomiteens liste.

Gode prognoser for Åpen kirkegruppe

En foreløpig prognose tilsier at lista til Åpen folkekirke kan få tre av fire representanter i den direkte valgomgangen til bispedømmerådsutvalget, men resultatet er foreløpig svært usikkert.