Hopp til innhold

Reklamerer for snus på fergebilletten

På reisegavekortene de gir deg minner Color Line deg på å kjøpe snus. Jo mer du kjøper, jo billigere blir det per snusboks. Men er dette lovlig?

Snusreklame

Slik reklamerer Color Line for snus på reisegavekortet de deler ut ombord.

Foto: Skann

Loven er krystallklar på dette området, ifølge Helsedirektoratet som henviser til lovverket.

– Alle former for reklame for tobakksvarer er forbudt. Reklamebegrepet omfatter enhver kommunikasjon til allmennheten når den har som formål å øke salget av et produkt, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Hilde Skyvulstad til NRK.

Loven har også et forbud mot salg av tobakksvarer med spesiell rabatt til forbruker. Og i dette tilfellet koster det mindre per enhet, jo flere enheter man kjøper.

Direktoratet kjente ikke til saken før NRK forhørte seg om den, men etter det NRK kjenner til skal Color Line ha vært gjenstand for lignende saker tidligere, blant annet ulovlig reklamering for alkohol.

Color Line: – Uheldig

Konserndirektør i Color Line, Helge Otto Mathisen, sier at tobakksskadeloven, og i hvilken grad denne typen reklame er ulovlig eller ikke, er gjenstand for tolkninger.

Color Line har lov til å ha taxfree-tilbud i magasiner, informasjonskanaler og publikasjoner om bord med tilbud innen alle kategorier, og ifølge Mathisen er gavekortet delt ut under overfarten i internasjonal farvann.

Helge Otto Mathisen

Konserndirektør i Color Line, Helge Otto Mathisen.

Foto: Pressebilde Color Line

– Vi ser at det kan være uheldig fordi gjestene naturligvis tar det med i land, sier konserndirektøren.

Fjerner snusreklamen

For Color Line som norsk selskap gjelder loven selv om de går i internasjonalt farvann.

– Vi som selskap legger stor vekt på å opprettholde norsk lov, og av forsiktighetshensyn vil vi snarest mulig erstatte informasjon om snuskvote på gavekortene med et annet tilbud av varer vi selger om bord, sier Helge Otto Mathisen.