Hopp til innhold

7 trinn for å sjekke vesten din

Unngå å kle på deg «en falsk trygghet».

Kim Bertheussen sjekker en gul, oppblåsbar vest.

SLITT?: – Det er mange vester som ligger og slenger og blir fulle av saltutslag og vann, sier Kim Bertheussen i Redningsselskapet. Han ber deg se etter tegn på slitasje på vesten din før båtturen.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

– Det er dessverre altfor mange vester der ute som har gått ut på dato eller blitt defekte som følge av dårlig lagring eller vedlikehold. Det er viktig å sjekke vesten før bruk, slik at du ikke kler på deg en falsk trygghet.

Det sier regionsleder for Redningsselskapet Region Sør, Kim Bertheussen. Ifølge Redningsselskapet (RS) er det mange som ikke vet hvordan eller hvor ofte de skal sjekke den oppblåsbare vesten sin. Derfor har RS laget en «oppskrift» med 7 trinn:

1: Farge

Sjekk at det er grønn farge på både utløser og gasspatron-feltet på utløsermekanismen.

En gul redningsvest sjekkes.

HVERT ÅR: RS råder deg til å sjekke redningsvesten din årlig. – Det kan ha kommet hull i den, cellulosetabletten kan ha gått ut på dato og gasspatronen kan ha gått, opplyser de.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

2: Vask

Skyll vesten i ferskvann, spesielt hvis den brukes i saltvann. Kommer det olje eller avfallsstoffer på vesten, kan den vaskes i såpevann. På vestene som blåses opp av seg selv er det viktig at du husker å fjerne utløsermekanismen og cellulosetabletten før du vasker vesten. La den tørke før den pakkes på nytt.

3: Sjekk patronen

Sjekk CO₂ -patronen for korrosjon, og at hetten ikke er punktert eller merket av utløsersplinten.

4: Slitt?

Se etter tegn på slitasje. Kontroller bånd, sømmer og spenner.

5: Utløseren

Ved hyppig bruk skal utløsermekanismen skiftes årlig. Til fritidsbruk skal denne skiftes hvert tredje år. Husk å sjekke at utløpsdatoen ikke er passert.

En gul redningsvest sjekkes.

SJEKK: Redningsvesten kan gå ut på dato. Mandag arrangerer Redningsselskapet Sjekk vesten-dagen for første gang.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

6: Hull?

Sjekk lungen ved å blåse opp vesten med munnstykket. Bruk helst pumpe for å unngå fukt, og la den ligge i 24 timer. Dersom lungen lekker, eller blir skadet bør du levere inn vesten til godkjent serviceverksted. Prøv aldri å reparere vesten selv.

7: Fyll ut servicearket

Etter at du har gått gjennom de seks første punktene, skriver du ned datoen for servicen på servicearket du finner i vesten. Pakk vesten igjen.

Arrangeres for første gang

Hvis du ikke vil sjekke vesten din selv, kan du på mandag få en gratis sjekk på Redningsselskapets baser og skøyter langs hele kysten. Unntaket er Bergen og Stavanger, hvor det koster 150 kroner for en trykktest av vesten, fordi de der bruker innleid personell.

– Du lærer også hvordan du sjekker, rengjør og vedlikeholder flyteplagget ditt, opplyser Redningsselskapet.

Det er første gang en slik dag arrangeres, og Bertheussen håper mange har mulighet til å komme.

– De som ikke kan mandag, kan enten se instruksjonsvideoen som ligger ute på vår nettside, eller komme på besøk en annen dag. Da skal vi selvfølgelig være behjelpelige med å se på vesten deres, sier han.

Kim Bertheussen sjekker redningsvest.

TEST: Under trykktesten blåses vesten opp for å sjekke at den er hel og fin.

Foto: Vegard Lilleås / NRK