- Jeg fikk panikk og mistet kreftene

Oddmunds hjerte stoppet i 50 minutter. I de første 20 av dem kjempet kona med alle krefter hun hadde for å holde liv i han. Til helga mottar hun Norsk Luftambulanses livredderpris.

Oddmund og Nina Mette Skeie

Nina Mette Skeie reddet livet til ektemannen Oddmund etter han han fikk hjertestans.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

Førstkommende lørdag blir Nina Mette Skeie fra Rauland hedret med Norsk Luftambulanses livredderpris for 2010.

Historien bak er så sensasjonell at den er omtalt i medisinske tidsskrifter.

Den begynner klokken 02.00 natt til første nyttårsdag, da Nina Mettes ektemann, Oddmund, segner om på badegulvet.

Mistet kreftene

Norsk Luftambulanse

Et slikt helikopter hentet Oddmund Skeie etter at hjertet hans stoppet natt til første nyttårsdag.

Foto: Norsk Luftambulanse

- Jeg løp og hentet telefonen. Deretter ga jeg telefonen til moren min, som overnattet hos oss nyttårshelga. Jeg løp tilbake og startet hjertekompresjon. Jeg har aldri gjort dette før, og har ikke gått på kurs. Men moren min holdt telefonen mot oss, og de fortalte at det var riktige lyder som kom fra mannen min.

Nina Mette forteller her om noen svært dramatiske minutter.

- Det var så tungt. Jeg var ikke forberedt på at jeg skulle være så sliten etter noen få minutter. Jeg begynte å få panikk, og merket at jeg mistet kreftene.

Svekket syn og hørsel

- Jeg begynte å gråte, men tenkte fort at dette har jeg ikke krefter til nå. Tellingen klarte å ta fokus fra alt annet. Jeg telte til 20, og startet om igjen.

Etter vel 20 minutter med knallhard hjertekompresjon på ektemannen, fikk Nina Mette Skeie avlastning av Oddmunds sønn, som feiret nyttår i nabolaget.

- Da var jeg så sliten at jeg ikke så og hørte ordentlig. Jeg klarte heller ikke å snakke ordentlig lenger. Både mamma og AMK-sentralen hadde problemer med å skjønne hva jeg sa.

Hadde gitt opp

Etter nye 10 minutter ankom ambulansen fra Åmot i Vinje.

- Da ambulansefolkene kom løpende ut, håpet jeg at de ville få hjertet i gang med det samme, men det skjedde jo ikke. På første og andre sjokket skjedde det ingenting. På tredje forsøk, fikk de en snev av rytme. Da hadde jeg gitt opp.

Generalsekretær Steinar Sørlie i Norsk Luftambulanse.

Generalsekretær i Norsk Luftambulanse Steinar Sørlie er svært imponert over Nina Mette Skeie.

Foto: Lars-Erik Vollebæk / Norsk Luftabulanse

Det hadde gått 20 minutter siden ambulansepersonellet kom, og hele 50 minutter siden hjertet til Oddmund stoppet.

- Å drive gjenoppliving er fysisk og mentalt slitsomt. Å gjøre det i 30 minutter alene er svært imponerende. Den følelsesmessige nærheten til den syke gjør ikke innsatsen mindre imponerende. Nina Mette Skeie er et strålende eksempel på at innsats fra menigmann er avgjørende for å redde liv og hun er derfor en verdig prisvinner, sier generalsekretær Steinar Sørlie i Norsk Luftambulanse.

Marerittene over

Oddmund Skeie hadde hjertestans i 50 minutter. Under kompresjonen ble de fleste ribbeina brukket. Det er et under at han overlevde uten hjerneskader.
I dag beskriver han den fysiske formen som bedre enn på flere år.
Men det har vært en tøff tid for familien.

- Jeg har hatt mange forferdelige netter, men når det nå har gått fem måneder sier jeg at ting går seg til. De verste marerittene er over. Jeg har mine aller gladeste øyeblikk når jeg ser Oddmund og datteren vår leker sammen.

Og førstkommende lørdag tildeles altså Nina Mette Skeie Livredderprisen for 2010 på en markering i Tromsø.