65 ansatte i REC Solar permitteres

Solcelleprodusenten REC Solar permitterer 65 ansatte på Herøya i Porsgrunn i et halvt år på grunn av lavere etterspørsel fra blant annet Kina.

REC Solar

REC Solar, tidligere Elkem Solar, holder til på Herøya i Porsgrunn.

Foto: Idrak Abbasov / NRK

Det utgjør nesten samtlige ansatte, bekrefter selskapet overfor E24.

– Selv om vi var forberedt på dette, er det den verste dagen i mitt arbeidsliv, sier fabrikksjef David Verdu i REC Solar til NRK.

Han sier det var forferdelig å skulle fortelle de ansatte ved solcellefabrikken på Herøya i Porsgrunn om permitteringene i dag. De blir permittert i 26 uker.

Markedet brøt sammen i fjor

I februar 2018 var optimismen stor, og målet var 40 prosent produksjonsøkning innen 2020. Men i juni samme år kræsja markedet for solcelleteknologi og prisen halverte seg over natta, forteller Verdu.

REC Solar i Porsgrunn har de siste månedene kun produsert en femdel av mulig kapasitet på grunn av de lave prisene og liten etterspørsel.

Selskapet har også en fabrikk i Kristiansand som ikke rammes av permitteringer nå. Heller ikke fabrikken i Singapore påvirkes, fordi de allerede har gått over til en bedre og rimeligere produksjonsmetode.

– En trist dag

Hovedtillitsvalgt og leder for Solarklubben, Andreas Mjåtvedt, forteller at de ansatte lenge har sett denne dagen komme.

Selv om de var forberedt ble det et lite sjokk da permitteringsvarslene blei sendt ut i dag.

– Dette er en trist dag, sier Mjåtvedt.

Likevel ser han lys i enden av tunnelen når også REC på Herøya kan ta i bruk nye produksjonsmetoder.

– Ledelsen har brukt mye penger på å utvikle nye prosjekter slik at vi skal ha flere bein å stå på. Vi har tro på at alle kan komme tilbake etter permitteringsperioden, sier han.

Andreas Mjåtvedt

Klubbleder Andreas Mjåtvedt er lei seg for at 65 ansatte nå blir permittert i et halvt år, men ser likevel positivt på fabrikkens framtid.

Foto: Idrak Abbasov / NRK