Hopp til innhold

Reagerer på sponsoravtale: – Det er hårreisende og trist

Flere reagerer på at eliteserieklubben Tønsberg Nøtterøy håndball har inngått en sponsoravtale med Oslofjord Convention Center, som har koblinger til Smiths Venner.

Oslofjord Convention Center før jul 2015

FÅR KRITIKK: Oslofjord Convention Center på Brunstad i Sandefjord kommune er blitt hovedsponsor til Tønsberg Nøtterøy håndball.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Teie HK, som breddeklubb for barn og unge, kan ikke stille seg bak en avtale med organisasjoner som har holdninger og verdier som ikke er i tråd med Norges Håndballforbund.

Det skriver leder i styret i Teie Håndballklubb, Geir Åkvik, i en e-post til NRK.

18. desember inngikk håndballklubben Tønsberg Nøtterøy og Oslofjord Convention Center (OCC) en avtale om en totalpakke på rundt en million kroner over tre år. Avtalen ble først omtalt i Tønsbergs Blad.

I ettertid har den skapt kraftige reaksjoner.

– Ikke i tråd med håndballens verdier

– Jeg synes det er hårreisende og veldig trist, sier Simen Fredriksen, tidligere Nøtterøy-spiller, om sponsoravtalen.

Konferansesenteret er eid av Brunstadstiftelsen, som har koblinger til Brunstad Christian Church (BCC), også kjent som Smiths Venner.

Fredriksen mener menighetens syn på homofili, at ekteskapet er forbeholdt mann og kvinne, ikke er i tråd med håndballens verdier.

Simen Fredriksen

KRITISK: Simen Fredriksen spilte på laget da det het Nøtterøy håndball. Han er kritisk til sponsoravtalen hans gamle klubb har inngått.

Foto: Privat

Tidligere spiller og trener i klubben, Johnny Jensen, reagerer også.

– Jeg er bare helt imot avtalen. Nøtterøy håndball har hatt profilerte homofile spillere. Da synes jeg det er rart at de inngår en slik avtale.

Sondre Bech Solberg

REAGERER: Sondre Beck Solberg synes ikke håndballklubben Tønsberg Nøtterøy skal samarbeid med Oslofjord Convention Center før virksomheten har blitt skilt ut som egen stiftelse.

Foto: privat

Enda en tidligere spiller, Sondre Beck Solberg, er kritisk.

Brunstad Christian Church følger et kristent verdisett mellom mann og kvinne og er mot homofili. Mens håndballens verdier er inkluderende, og støtter alle uansett legning og etnisitet, mener han.

Bryter samarbeidet

I 2020 sendte Håndballforbundet ut et vedtak om at det ikke ønskes arrangementer på OCC.

Det er dette vedtaket Teie HK støtter seg til når de nå velger å bryte samarbeidet med eliteserieklubben.

Morten Livang Andersen, som sitter i sportslig utvalg i Teie HK, mener det er viktig å huske på at de som klubb også er rollemodeller, med voksenpersoner, som har ansvar for barn og ungdom.

– Da tenker jeg at det at vi viser at for oss så er det å kunne elske den du vil, være den du vil og leve det livet du ønsker, det er veldig viktig. Det er egentlig helt absurd at vi i 2021 må ha sånne diskusjoner, sier Andersen.

Daglig leder i Tønsberg Nøtterøy håndball, Roger Meyer, sier de forholder seg til den beslutningen Teie HK har gjort.

Hva betyr det for dere at Teie håndball bryter samarbeidet med dere?

Det får ingen umiddelbare konsekvenser for oss. Vi er en eliteklubb og har våre elitespillere. Vi stiller med trenere til disposisjon som Teie kan benytte. Når ikke de ønsker å ha den avtale mer, så er det klart at da er det en del sånn punkter som forsvinner. Og det er helt ok, sier Meyer.

Morten Livang Andersen i sportslig utvalg i Teie HK.

PROBLEMATISK: Morten Livang Andersen i Teie HK understreker at BCC må få mene hva de vil om homofilt samliv, men at det blir problematisk når det blir en del av idrettsbevegelsen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Lars Hojem Kvam, leder for medier og kommunikasjon i Håndballforbundet, sier at vedtaket de gjorde i 2020 gjelder fortsatt. Men understreker at dette gjelder arrangementer hvor forbundet står som arrangør.

– Norske håndballklubber kan inngå avtaler med Oslofjord dersom de synes dette er riktig for sin klubb og sine medlemmer.

Vil ikke uttale seg

Ifølge Berit Hustad Nilsen, pressevakt i BCC, ønsker ikke menigheten å uttale seg i saken. De henviser videre til sin nettside hvor det står at de ikke forventer at andre deler deres syn på kristent samlivsetikk.

Forstanderen i BCC skriver følgende på nettsiden:

«Å si nei til homofilt samliv tar ikke bort at vi respekterer alle menneskers seksuelle legning, og ser ikke denne som begrensende for å kunne leve et fullverdig kristenliv».

– Ønsker alle velkommen

Salgssjef i OCC, Gunnar Fosseng, synes det er synd at det har kommet negative reaksjoner på en avtale han mener vil ha gode ringvirkninger.

Han sier de ønsker alle velkommen, uansett alder, kjønn, etnisitet eller legning.

– Vi har nulltoleranse for diskriminering og vi er et selvstendig AS, som nå skilles ut i en ny, livssynsuavhengig stiftelse, sier Fosseng.

Ifølge Fosseng skal OCC skilles ut fra Brunstadstiftelsen innen årsskiftet 2022/2023.

Brunstadstiftelsen opplyser på sin nettside at stiftelsen ble etablert av Brunstad Christian Church. Dette for å skille mellom menigheten som trossamfunn på den ene siden, og næring og eiendom på den andre siden.

Både Fredriksen og Solberg mener en sponsoravtale først er greit når båndene mellom konferansesenteret og Brunstadstiftelsen er brutt.

Vil ha avtalen

Roger Meyer i Tønsberg Nøtterøy håndball synes ikke det er problematisk å ha OCC som sponsor. Han sier han har fått positive tilbakemeldinger fra andre sponsorer.

Han mener at klubben ikke har noe med Brunstadstiftelsen å gjøre, fordi OCC skal bli en ny livssynsnøytral stiftelse.

 Daglig leder i Tønsberg Nøtterøy håndball, Roger Meyer

FORNØYD: Roger Meyer i Tønsberg Nøtterøy håndball er fornøyd med sponsoravtalen de har inngått med OCC, og sier at han også har fått positive tilbakemeldinger.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Vi støtter ikke verdier som menigheten står for. Vi er helt uavhengige, politisk og religiøst, og ønsker fortsatt å være det, sier Meyer.

Han tror ikke avtalen vil føre til at klubben knyttes til et syn om at ekteskapet er forbeholdt mann og kvinne.

– Det ville være trist. Da skal vi være oppmerksom på det. Vi støtter Pride i de kampene det har vært snakk om, og det kommer vi fortsatt til å gjøre.

– Hvorfor venter dere ikke med å inngå en avtale til Oslofjord Convention Center har blitt en selvstendig stiftelse?

– Det er en beslutning vi har tatt fordi det er andre klubber som har en lignende, eksisterende avtale. Vi har kommet fram til samme vurdering som de andre har gjort.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark