Reagerer på NAV-oppfordring til gravide

NAV har begynt å oppfordre gravide som søker om foreldrepenger til å sende inn helsekortet sitt for å gi NAV beskjed om termindato. Det reagerer Hege Brekke, kommunejordmor i Tønsberg, på.

Kommunejordmor og helsesøster Hege Brekke

Kommunejordmor og helsesøster i Tønsberg, Hege Brekke, frykter sensitiv informasjon på avveie dersom gravide sender inn helsekortet sitt for å gi NAV beskjed om termindato.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

NAV har nylig oppretta en Facebook-side om foreldrepenger, der de skriver at gravide kan sende inn helsekortet sitt som bekreftelse på termindato. Her står det også at kvinnene kan sende inn terminbekreftelse fra lege eller jordmor.

Brekke understreker at helsekort for gravide inneholder sensitiv informasjon også om kvinnenes familie.

– Det kan stå informasjon om barnas helse og fars helse. I tillegg kan det stå alt om din, og familiens, psykiske helse, sier Brekke.

Frykter sensitiv informasjon på avveie

Brekke synes det hadde vært best om NAV bare ba om terminbekreftelse fra lege eller jordmor.

Pressevakt i NAV Tone Dehli skriver i en e-post at NAV ikke oppfordrer til å sende inn helsekort, bare at de godtar det som én av måtene gravide kan dokumentere termindato på.

Brekke oppfatter det likevel som en oppfordring, og frykter at opplysningene fra helsekortet skal komme på avveie.

– Kortet sendes rundt om i systemene, hvilket betyr at mange har tilgang på mye sensitiv informasjon. Dette er et veldig personlig dokument som jeg mener ikke mange andre skal ha tilgang på, sier Brekke.

Dehli i NAV sier at mange kvinner synes det er lettere å sende inn helsekortet sitt framfor å få en egen terminbekreftelse fra lege eller jordmor. Dehli understreker at det er trygt å sende inn helsekortet til NAV, og at etaten har taushetsplikt og ikke sprer disse opplysningene.