Re og Tønsberg slår seg sammen

Kommunestyret har vedtatt at Re og Tønsberg skal bli en kommune.

Revetal i Re

RE OG TØNSBERG: Det er vedtatt at Re og Tønsberg skal bli til en kommune.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Kommunestyret i Re har tatt et av de vanskeligste beslutningene i kveld ved å avgjøre hvilken kommune Re skal slå seg sammen med. Men nå er den lange prosessen om kommunesammenslåing endelig over. I kveld har vedtaket falt.

De politiske partiene i Re har vedtatt at kommunen skal slå seg sammen med Tønsberg.

En realistisk spådom

Før kommunestyret startet, vedtok formannskapet i Re at det ville bli en sammenslåing med Tønsberg.

– At formannskapet i Re har vedtatt at det blir sammenslåing mellom Re og Tønsberg kommune, viser et realistisk bilde av hvordan utfallet vil bli under kommunestyret, har varaordfører Frode Hestnes tidligere uttalt til NRK.

Og slik ble det. Med et klart flertall, valgte Re Tønsberg under kveldens møte på Våle samfunnshus. Nå er Re kommune dermed historie.

– Jeg tenker først og fremst at det er et veldig gledelig og spennende vedtak for både Re sin befolkning og for innbyggerne i Tønsberg, sier ordfører Petter Berg, (H) i Tønsberg kommune.

I ganske usikre tider, er det viktig å skape en sterk og robust kommune, mener han.

– Oppgaven nå er å slå sammen to kulturer, og jeg oppfatter at det er en veldig lik politisk kultur, i både Tønsberg og Re. Nå gleder jeg meg til å bli kjent med Res politikere, sier han.

Petter Berg

POSITIV: Petter Berg, ordfører i Tønsberg kommune, gleder seg til å bygge en sterk kommune med Re.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Innbyggerne var for Tønsberg

Med kommunesammenslåingen, vil kommunen få 54.000 innbyggere, og vil dermed bli den nest største kommune i Vestfold etter nye Sandefjord.

Resultatene fra innbyggerundersøkelsen, som ble offentliggjort på mandag i forrige uke, viste at innbyggerne i Re utgjorde et klart flertall for sammenslåingen med Tønsberg. Hele 41 prosent var for Tønsberg. Holmestrand/Hof/Sande-alternativet fikk 24 prosent. Bare 22 prosent var for Horten.

De politiske partiene i Re ha sagt at de kommer til å legge stor vekt på resultatet av innbyggerundersøkelsen.

– Nå skal det nedsettes et forhandlingsutvalg fra begge kommunene. Sammen skal vi lage en politisk platform som skal komme til behandling i begge kommunestyrene i løpet av høsten. Det skal legge grunnlag for videre arbeid for kommunesammenslåingen, avslutter Berg.