Hopp til innhold

Rasende Tønsberg-ordfører nekter å gi fra seg vaksinedoser

Tønsberg står midt i et smitteutbrudd. Likevel kan de måtte de gi fra seg vaksine. Det vil ikke ordføreren.

Tønsberg-ordfører Anne Rygh Pedersen med munnbind

SINT: Tønsberg-ordfører Anne Rygh Pedersen mener det er uaktuelt å gi fra seg vaksine.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Tønsberg er blant kommunene som må gi fra seg vaksine til fordel for andre kommuner, slik listen fra regjeringen ligger i dag.

Ordfører Anne Rygh Pedersen (Ap) er mildt sagt irritert.

– Dette er ugreit. Jeg er ikke villig til å gi fra meg doser til andre kommuner slik situasjonen er i kommunen vår nå, sier Pedersen.

Hun forteller at de har en stigende smittetrend og doblet antallet smittede forrige uke. I tillegg har én av tre ukjent smittevei.

– Jeg hadde forståelse for forrige prioritering, men ikke denne. Jeg sier dette på vegne av Tønsbergs befolkning, fordi vi er inne i en veldig usikker situasjon, sier Rygh Pedersen til NRK.

Ingen beslutning tatt

Ifølge statsminister Erna Solberg vil 319 kommuner over sju uker gi fra seg cirka 35 prosent av vaksinene sine i snitt.

– Blant dem er kommuner som Ålesund og Porsgrunn. Vurderingen er at man totalt sett som land kan åpne mer opp og komme tilbake til normalen, sier Solberg.

Men statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helsedepartementet sier at den geografiske skjevfordelingen som statsministeren presenterte i dag, ikke er hugget i stein.

– Det har vi vært tydelige på. Vi vurderer å omfordele vaksiner til flere kommuner med høyt smittetrykk, sier Korkunc til NRK.

Saliba Andreas Korkunc, statsekretær i Helsedepartementet

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet.

Foto: Lise Åserud

Regjeringen har altså ennå ikke bestemt seg for hvilke kommuner som skal prioriteres. Ifølge Korkunc er lista nemlig laget for flere uker siden, og skal også revurderes.

Dersom det skal bli sånn som regjeringen presenterte onsdag, må kommunene som mister vaksinedoser ha kapasitet til å vaksinere mange flere i fellesferien, enn de egentlig planla for.

Vil ikke ha veldig store konsekvenser

For forslaget innebærer at 319 kommuner på gi fra seg 35 prosent av dosene som de skulle brukt til å vaksinere folk med første dose.

Det tilsvarer 218.000 personer, ifølge Korkunc.

– Omfordelingen vil skje i opp til 7 uker. Og når de 7 ukene er omme og de 24 kommunene har tilbudt vaksine til alle over 18, vil de 319 kommunene ha tre uker på å vaksinere alle de som de planla å vaksinere. I tillegg må de hente inn det etterslepet. Dersom de klarer det, blir det ingen betydelige forsinkelser i vaksinasjonsprogrammet, sier Korkunc.

Han påpeker at det betyr at disse kommunene må vaksinere svært intensivt i fellesferien.

Korkunc sier også at skjevfordelingen ikke vil ha veldig store konsekvenser for de 24 kommunene som kan få flere vaksiner.

– Hvis det ikke får store konsekvenser for de kommunene, er det verdt det da?

– FHIs anbefaling er at det er verdt det. De er våre fageksperter, og vi legger deres klare anbefaling til grunn når vi går inn for dette. Men en viktig del av det er om det er mulig for kommunene å vaksinere så mange i juli, sier Korkunc.

Ny smittetopp i Porsgrunn

I Porsgrunn ble det onsdag registrert 31 nye personer med koronavirus, som er det høyeste antallet som er registrert i kommunen. De har også det høyeste antallet smittede per 100.000 innbyggere akkurat nå, møtes forslaget fra regjeringen med sinne.

– Dette må være et arbeidsuhell. Jeg skjønner at de ønsker å prioritere byområdene på østlandet. Men at de baserer dette på smittetall fra i vinter, er mot all logikk. Det oppfattes ekstremt urettferdig, sier Robin Kåss.

Regjeringen går inn for å gi 24 kommuner i Oslo og Viken 60 prosent flere doser enn de ellers ville fått. Årsaken er at de har hatt høyt smittetrykk over tid.

I Vestfold og Telemark har det vært en smitteøkning på 81 prosent i forrige uke. I Grenland, der Porsgrunn hører til, har smitteutviklingen vært aller verst.

– Vi har et heftig utbrudd, og gi fra oss vaksiner er det siste vi trenger nå, sier Kåss.

Ingen kommuner i Nord-Norge er oppført på listen over dem som får fler, eller likt antall, vaksinedoser.

Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen sier det er historieløst, ut fra de store utbruddene byen har hatt.

– Jeg syns det er veldig merkelig. Vi har også mottaksplikt på nasjonale og internasjonale skipsanløp, vi har regionsykehuset i Nord-Norge, og vi har en flyplass som de fleste må innom før de reiser videre ut i landsdelen. Så dette er helt merkelig, sier Wilhelmsen.