Rammer inn egne røtter

Crow-indianer Wendy Red Star er i Telemark for å stille ut fotografier som tar utgangspunkt i bakgrunnen hennes.

Wendy Red Star

Amerikanske Wendy Red Star har tidligere hatt fotografiene sine utstilt på Metropolitan museum i New York. Nå skal folk i Telemark få se dem på Telemark Kunstsenter i Skien. Fotografiet er en del av serien 'Four Seasons'.

Foto: Wendy Red Star

I samarbeid med fylkeskommunen har Telemark Kunstsenter startet et prøveprosjekt med utveksling av kunstnere, mellom Norge og Minneapolis og MidWest i USA.

Nå er kunstnerne Pao Houa Her og Wendy Red Star fra USA i Telemark for å stille ut fotografier på Telemark Kunstsenter. Utstillingen Migration Series #1 består av flere fotoserier hvor etnisk bakgrunn blir brukt som underlag i arbeidet.

Bruker bakgrunnen som Crow-indianer

Wendy Red Star er Crow-indianer og bruker bakgrunnen sin i fotografiene hun skal stille ut i Telemark.

Wendy Red Star

CROW: Wendy Red Star er Crow-indianer. Hun bruker bakgrunnen sin som inspirasjon i arbeidet sitt.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

– For meg handler det om å finne ut hvem jeg er og hvor jeg er i samfunnet. Moren min er irsk, men jeg fokuserer på Crow-bakgrunnen min fordi jeg vokste opp i Crow-land, forteller hun

Kunstneren forteller at hun syns det er gøy å få ta del i prosjektet.

– Jeg har aldri vært i Norge før og det har vært et mål for meg å få komme til Europa for å stille ut bildene mine, sier Wendy Red Star.

Amerikaneren forteller at hun ikke har hatt mulighet til å se så mye av Telemark enda, men at hun planlegger en dagstur for å se mer. Hun kan ikke svare på om det er turisten eller kunsteren i henne som da drar på tur.

– Jeg klarer ikke helt å skille de to, ler hun.

Pao Houa Her

ATTENTION: I serien 'Attention' portretterer kunstneren Pao Houa Her personer fra Hmongarmeen.

Foto: Pao Houa Her

Kaller det et drømmeprosjekt

Ida Bringedal fra Telemark Kunstsenter har vært en av de sentrale aktørene i samarbeidsprosjektet. Hun forteller at de føler de har fått lov til å velge fra øverste hylle til utstillingen i Skien.

– Det er jo et drømmeprosjekt for oss. Det er veldig gøy å få komme til et sted som Minneapolis å få kontakter, sier Bringedal. Hun mener begge de to kunstnerne

Ida Bringedal

DRØMMEPROSJEKT: Ida Bringedal fra Telemark Kunstsenter sier de arbeider for å få flere kontakter og finansiering til prosjektet nå.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

representerer temaet i utstillingen godt.

– Begge kunstnere jobber med bakgrunn og etnisitet i arbeidene sine og det kommer godt frem, forteller Bringedal.

Line Ruud Ørslien i Telemark Fylkeskommune forteller at de har samarbeidet USA i flere år i forbindelse med jobb og elevutveksling. Kunstprosjektet er et ønske om å videreutvikle dette arbeidet forteller hun.