Hopp til innhold

Puss puss, så får du en....

For mye av dette ødelegger den hvite perleraden.

Hvite tenner
Foto: ScanStockPhoto

Vet du hvor mye fluor du har i drikkevannet ditt? For mye er nemlig helsefarlig, og nå advarer tannleger mot fluor i drikkevannet.

- Fluor-skadene synes først på tennene, og da er det for sent, sier tannlege Kristin Hegdahl.

LES: Tannpuss-tanker

LES OGSÅ: Velg riktig tannbørste

SE VIDEO: Det blir ikke hull i en tann som er ren

Vi tror vi gjør det beste, og avslutter gjerne kveldsstellet med en fluortablett til minstemann. Fluor i moderate mengder er bra. Det er det ingen tvil om, men har du vann fra eget borehull kan du faktisk gjøre det vondt verre.

- Ved fluorose er det ofte kritthvite streker eller flekker på de store fortennene, i overkjeven og i underkjeven, og på seksårs jekselen, sier tannlege Hegdahl.

Tannpuss

For mye fluor i drikkevannet skader tennene.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Ingen krav

I følge Statens Institutt for Folkehelse skal gravide, mødre som ammer, og barn under 7 år ikke drikke vann som har mer enn 3 til 6 milligram fluorid per liter.

Ved verdier på mer enn 6 milligram er det direkte helsefarlig for alle, og kan blant annet føre til skader på beinvevet.

Kravet til drikkevann er at fluorinnholdet ikke skal være høyere enn 1,5 milligram per liter. Mens for private vannkilder gjelder altså ingen slike krav.

Ved LabNett i Skien analyserer de hundre tusen vannprøver i året. Men fluor er det sjelden folk spør etter, sier limnolog og lableder Kjetil Barland.

- Vi vet at i enkelte borebrønner i fjell, og da spesielt i dype brønner, kan forekomme betenkelige mengder fluorid.

- Hvor høye verdier av fluorid har dere målt i private brønner?

- Vi har målt 4-6 milligram per liter. Det er alt for høyt, og langt over dobbelt av det som er tillatt, sier han.

Kjetil Barland

Kjetil Barland

Foto: Anita Moland / NRK

For høye verdier

I følge Norges Geologiske Undersøkelser, NGU, er det særlig i bergarter som granitt og tonalitt du finner fluoren. Prøver NGU gjorde i -97, viser at nær 20 prosent av brønnene i Telemark hadde for høyt fluorinnhold.

Tidligere ga den offentlige tannhelsa tilbud om gratis vannprøver, men det er det slutt på nå, sier fylkestannlege Tor Hildre.

- Undersøkelsene av borrevann må være et ansvar for den enkelte huseier eller fra det offentlige. At huseieren skal ha det hele og fulle ansvaret blir kanskje ikke riktig, for det offentlige burde kanskje komme med et krav også når det gjelder private brønner, sier han.

Støtter tannlegen

Direktør ved Statens Institutt for Folkehelse, Truls Krogh støtter kravet fra fylkestannlegen i Telemark om at det må bli krav til fluor-kontroll av drikkevann også fra private brønner.

Krogh vil ta dette opp i første møte med helseministeren.